Снимка: Reuters
fallback

Париж се опитва да убеди своите туристи да не слагат катинари по историческите мостове в града, пише сайтът Машабъл. Вместо това ги съветва да използват...хаштагове.

Докато властите във френската столица все още не са въвели категорична забрана за слагането им по мостовете над Сена, хилядите катинари застрашават сериозно цялостта на съоръжанията. Кампанията #LoveWithoutLocks е насочена към почитателите на социалните мрежи и най-вече на феномена, носещ името селфи. Специален сайт пък ще събира снимките с този хаштаг и ще ги публикува.

Мотото на кампанията е „Освободете любовта, спасете мостовете ни“.

Разбира се, основната критика по темата е, че хаштагът не замества катинарите и няма по никакъв начин да се справи с проблема. Въпреки това надеждата на организаторите на кампанията е, че кметът на Париж ще вземе по-пряка позиция спрямо защитените от ЮНЕСКО обекти във френската столица.

Всъщност традицията за поставяне на катинари добива широка популярност едва в последните няколко година. Наричат ги „любовни катинари“, тъй като закачането им е практика предимно на влюбени двойки. Символизира свързването завинаги. На самите катинари често се изписват имената или инициалите на влюбените. След като се сложи катинарът на моста, ключът се хвърля в реката, за да не може никой да ги раздели.

Съвсем наскоро част от перилата на мост в Париж падна под тежестта на катинарите и това постави на дневен ред проблема. Той обаче съвсем не е нов. В Рим Понте Милвио също беше препълнен от катинари и общината в града се наложи да ги маха един по един.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

10, 11

преди 9 години

благодаря за разяснението. Дали това не е причина за агресия срещу прилагащите заключване? Много хора са пазачи и работят с катинари и ключалки. И кучета имат, със зъби. Може би всички те са в играта от едната страна - активната? И се държат като общност. Явно е, че ще заключат възможността за действието препикаване на 9 катинара. Да не искаш да те издебнат и хванат?! Опасно е и неразумно. Просто остава само вечната причина за агресия срещу тези хора. ***, бих казал.

10

Анонимен

преди 9 години

Какво е хаштаг?В българския такава дума няма.

9

Анонимен

преди 9 години

Лесно се махат, изнасяме 2 вагона "събратя" и те ще ги омахат барабар с моста в рамките на 24 часа.

fallback