"Вратата към ада" се оказа на територията на днешна Турция. Снимка: архив, Reuters

Италиански и турски археолози откриха „вратата на ада“ - мястото се намира в днешна Турция. За това им е помогнал древногръцкият географ и историк Страбон, живял преди 20 века, който още тогава описал аномалията в древния град Хиераполис /днес Памуккале/, съобщи „Дискавъри“.

Откритието е направено от група учени под ръководството на италианския професор  Франческо Д'Андриа. Археолозите реконструирали път към термален извор, когато се натъкнали на „портала към преизподнята“.

Пещерата, от която излиза отровен газ с високо съдържание на въглероден диоксид, всъщност е открита още през 80-те години на 20 век. Смята се, че тя е възникнала в Хиераполис в антично време след силно земетресение, като разломът стига до границата на магмата. Властите не допускат до нея туристи поради опасността от отравяне с газа. Но че това е входът към задгробното царство, досега никой не се беше досетил.

По време на разкопките близо до пещерата са открити останки от храм: стъпала и йонийски колони с имената на древноримските богове Персефона - богиня на плодородието и царица на подземното царство, и Плутон – повелител на задгробния свят. Така находката съвпадна с разказаното за това място от Страбон.

„Тук има толкова гъста мъгла, че всеки, който влезе в пещерата, не може да види земята под краката си и пада мъртъв. Хвърлих няколко врабчета в парите и те мигновено издъхнаха“, пише Страбон. Това, че парите са смъртоносни за животните, е било потвърдено от италианските учени. „Няколко птици, опитали се да се приближат до топлите пари, умряха от въглеродния двуокис“, каза Д'Андриа.

Изхождайки от описанието на Страбон, древните римляни също са се страхували да влизат в пещерата. Поклонниците са се къпели в намиращия се близо до храма свещен басейн и са се обръщали към жреците за пророчества. Според преданието под въздействието на изпаренията прорицателите са изпадали в транс подобно на Делфийския оракул.

Само жреците обаче са участвали в процеса на жертвоприношение. Лобюпитните са можели от безопасно разстояние да гледат как пускат птици и жертвени бикове в отровната мъгла.

В епохата на християнството светилището на Плутон е изгубило своето значение, а по-късно зданието е било разрушено от земетресения.

„Това е изключителна находка, тъй като тя потвърждава информацията от древен исторически извор“, цитира „Дискавъри“ специалиста по древноримска литература Алистър Филипини. Сега учените планират да пресъздадат за туристите „вратата на ада“ и храма, който се е намирал до нея, под формата на виртуална обиколка, пише NEWSru.

   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase