Снимка: Ройтерс
fallback

Качеството на спермата на френските мъже се влошава, съобщи Bloomberg.

Проучване, публикувано в списание Human Reproduction, обхванало 26 609 мъже в страната, чиито проби от семенната течност са били проследени за период от 17 години, разкрива, че намалява както гъстотата на спермата, така и броят на естествено отделяните сперматозоиди. В рамките на проучвания период гъстотата е намаляла с около една трета.

Броят на мъжете, обхванати в подобен тип проучвания, е сред най-големите в света и повдига опасения, че съвременните начини на живот може да навредят на плодовитостта и здравето, пишат учените.

Вероятните причини за неблагоприятния резултат включват фактори като разрушители на ендокрина – химикали, използвани в производството на пластмаси или храна, които пречат на хормоните в тялото – или промени в индекса на телесното тегло и нивата на стрес, добавят те.

„Тези резултати показват сериозно и всеобщо понижаване на качеството на семенната течност във Франция, вероятно от 70-те години на ХХ век насам, което представлява сериозно предупреждение за общественото здраве“, пишат авторите на изследването, водени от Жоел льо Моал от Института за наблюдение за общественото здраве във френския град Сен Морис.

„Този проблем може да се окаже нарастващо основание за опасение за здравето на следващите поколения“, подчертават те.

Проучваните мъже са били партньори на безплодни жени, потърсили помощни репродуктивни процедури. Гъстотата на тяхната сперма се е понижавала с около 1,9% годишно, или с 32% за 17 години. Процентът на естествено произведените сперматозоиди е намалял с 33% през проучвания период - от 1989 до 2005 г. включително.

Стойностите на концентрация, достигнати в края на проучването, са били достатъчно ниски, за да се отразят на времето, необходимо за зачеване, смятат учените.

Льо Моал и нейните колеги планират да се поровят отново в данните, за да видят дали мъжете, родени в точно определени периоди, са по-засегнати от други, както и да потърсят географски особености. Те ще проучат и данни, събрани след 2005 г., за да се опитат да разберат дали западането на качеството продължава и през следващите години.

Освен като заплаха за плодовитостта, състоянието на спермата може да бъде разглеждано и като показател за обществено здраве, изтъква Льо Моал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Анонимен

преди 11 години

В днешно време това не е никакъв проблем,който не може да оплоди,да използва инвитро...

49

Анонимен

преди 11 години

Какво като спада качеството на спермата в света? Може би това е приумица на еволюцията за редуциране на населението,което може да надхвърли 9 милиона до края на века...Природата си знае работата...Там където има липси/отрицателен прираст/ ще се попълни със емигранти,напр.от близкият изток....Това е и културно разнообразяване на Европа,като се обогатява със ориенталски и всякакви други култури...Мечтая си Европа да заприлича на САЩ - смесица от различни култури и пъстроцветност...

48

до 33

преди 11 години

Плодовитостта няма нищо общо със сексуалната ориентация. Качеството на спермата се влошава от начина на хранене,тютюнопушене,употреба на лекарства,стрес и лоша хигиена. Но най-вече стрес и химически замърсявания и пестициди!!!

fallback