Снимка: архив, Reuters

Китай е пословичен със своя износ, но напоследък се забелязва тенденция за експорт на един „продукт”, който е силно конвертируем извън границата на най-многолюдната страна в света. А именно китайските милионери, подчертава BBC.

От британската медия дават за пример мултимилионера от Шанхай Лу Хван. Той е преуспяващ търговец на недвижими имоти, разполагащ с имение със 200 стаи в мегаполиса. Но освен това има къщи в поне 5 града по света.

Бизнесът му е съсредоточен в Китай, но Хван не се свени да отдели значителна сума пари, за да си подсигури сингапурско гражданство. Милионерът обяснява, че има много причини за този ход, като една от основните е възможността да се пресели в Сингапур със семейството си, „ако се наложи”.

Хван признава, че много от свръхбогатите му приятели в Китай чувстват несигурност в родината и затова подсигуряват и вариант за живот извън страната. „Повечето считат, че ако натрупат голямо богатство тук, един ден правителството може да промени политиката си и да им вземе всичко”, казва бизнесменът.

И доказателства, че свръхбогатите китайци са все по-склонни да потърсят живот в чужда държава, не липсват.

На специални форуми в Шанхай например китайски предприемачи с натрупани над 500 хиляди долара са окуражавани да инвестират в Съединените щати. В замяна получават зелени карти за законно пребиваване и право на работа отвъд Океана. Единственото условие е направената инвестиция да е довела до създаването на най-малко 10 работни места.

По тази схема през 2006-та година са издадени едва 63 визи за китайски граждани. За миналата година цифрата е 2408, а през настоящата вече надхвърля 3700. Въпросната процедура е валидна за целия свят, но инвеститорите от Китай са над 75% от всички възползвали се от предложението на американското правителство.

Което би трябвало да значи, че голяма приливна вълна от китайски пари се влива в американските инфраструктурни проекти.

От BBC са категорични, че причина за „изтичането” на милиони е строгата и действаща безкомпромисно политическа система в Китай, особено в година, в която предстои смяна на висшето ръководство на Комунистическата партия.

Разбира се, има и други доводи за действията на богаташите. Заможните китайци искат чист въздух и по-добро образование за децата си. А това в повечето случаи е достъпно само в чужбина.

Освен това съществуват и страхове, че икономическият бум на Китай скоро ще забави ход и богатите търсят алтернатива за развитие на бизнеса си.

Неслучайно скорошно проучване сред 1 000 китайски милионери в долари показа, че над 60% обмислят да се изселят в чужбина. Австралия и Съединените щати са най-предпочитаните дестинации.

Много китайци все още трупат огромни богатства в страната си и не мислят да напускат скоро. Но в тези смутни икономически времена, нараства броят на тези, които се оглеждат за някое по-сигурно за парите си място по света.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase