В американската армия дават все повече права на жените. Снимка: Reuters
fallback

Американската армия вече си има първия генерал лесбийка, след като досегашният полковник Тами Смит беше повишена в чин.

Тя получи новата звезда върху униформата от спътницата си в живота - полковник Трейси Хепнър, информира Си Ен Ен. Двете се ожениха миналата година във Вашингтон след 9-годишна връзка.

Тържествената, но скромна церемония се е състояла в Мемориала на жените в Националното военното гробище Арлингтън, намиращо се близо до Пентагона, на южния бряг на река Потомак.

Повишението на Тами Смит в бригаден генерал става по-малко от година след премахване в американската армия на политиката "Не питай, не казвай", която не позволяваше на военните в САЩ да разкриват влечението си към хора от техния пол.

След падането на забраната министърът на отбраната на страната Лион Панета публикува в You Tube видеоклип, в който официално благодареше на хомосексуалнитe военни за тяхната служба в името на родината.

През юни в Пентагона се състоя първият гей парад.

През юли министерството на отбраната разреши на всички хомосексуалисти от американската армия да дефилират в униформа на гейпарада в Сан Диего, в щата Калифорния.

„Не считам, че общественото внимание трябва да се фокусира твърде много върху мен. Важното е, че служа на американската армия и правя всичко, за да изпълня дълга си към родината“, заявила в тесен кръг Смит.

Тя има 26-годишен стаж с униформата на САЩ, а извън граница е служила в Афганистан, Панама и Коста Рика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

106

Нищо странно

преди 11 години

време беше...след президент цветнокож

105

Бивш войник

преди 11 години

Сега е ред на хората с физически и психически уврежадия да претендират, че нямат представител в американската армия .... Като се замисля. Всъщност май вече имат.

104

Lilianaandreeva

преди 11 години

ПРОВЕРКАТА НА ВРЕМЕТОГосподарите не са в крак с времетопроверката не издържаха,не свалиха от плещите бремето,години,векове проспахаГрубо нарушиха природния закон,унищожиха земната природадо край робуват на първичния нагон,извратиха битието на народаКоя сага, история ще ги оправдае,на какво още се надяваткой от Боговете ще ги припознае,че пакостят и прекаляватОковаха в каторги тъмни свободата,няма равенство и братство,на човека пречупиха волята,крилатас престъпното си светотатствоКъде са обещаните ни мир и дружба,къде е вашта солидарност,плебеят е лишен от работа и служба -о, каква неблагодарност Но ще си платите вий хилядократно,ще отстъпите и власт и пости няма да се връщаме назад обратно,към бъдещето ще направим мост

fallback