Снимка: Reuters
fallback

Финландците масово използват кучетата, за да спестят на бебетата си ушна инфекция.

Тази тенденция се засилила, след като проучване доказало, че децата, които често контактуват с шаровци, по-рядко страдат от подобен здравословен проблем в сравнение с тези, в чиито домове не се отглеждат животни.

Резултатите от изследването бяха публикувани в специализираното списание „Педиатрикс“ и цитирани от Франс прес.

Проучването не обяснява защо животът в компанията на куче усилва имунната система на бебето през първата година от живота му.

Котките изглежда също осигуряват известен защитен ефект на бебетата, макар той да е по-слаб в сравнение с този от кучетата.

Изследването обхванало 397 финландски деца, чиито родители ежедневно давали информация за здравословното им състояние през първата година от живота им, от 9-ата до 52-рата седмица.

Оказало се, че бебетата, в чиито домове живеят котки и кучета, имат с 30 на сто по-малко симптоми на дихателни инфекции - кашлица, ринит, и на треска, и с около 50 на сто по-малко симптоми на ушни инфекции.

Ако край тях има куче или котка, децата са в по-добро здраве, увериха експерти от университетската болница в Куопио, Финландия.

Защитата е по-ефикасна при децата, които 6 часа дневно са в компанията на куче у дома, в сравнение с връстниците им, които не притежават куче или чиито кучета непрестанно са навън.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

до 54

преди 11 години

Защо с такава злоба? Кучкарят живеел като куче...Не казвам, че кучето ми е по-чисто от децата, но тя е пълноправен член на нашето семейство - мием лапичките със *** след всяка разходка, четкаме козината, мием зъбите...Не знам защо в случая моята къща да е по-*** от тази на един не-кучкар или пък да живея като скот. Разбирам хората, които не харесват кучета, но моля ви не бъдете толкова зли и хапливи към тези които обичат животните. Под слънцето има място за всички

42

Анонимен

преди 11 години

До 62 от 60Съчувствия по повод смъртта на любимото ти животинче...

41

нона

преди 11 години

а може би точно това е предназначението на домашните любимци - освен безусловната любов, с която ни даряват... руска рецепта против шипове: 3х10мин на ден котка лежи на болното място

fallback