Снимка: Ройтерс

Испанският крал Хуан Карлос I и кралица София днес празнуват в тесен семеен кръг златната си сватба. Не са планирали никакви тържествени мероприятия, съобщи РИА Новости, като се позова на пресслужбата на кралския двор.

Решението за скромното отбелязване на 50-годишният юбилей е било взето от краля преди 2 месеца и не е свързано с инцидента по време на пътуването му за лов на слонове в Ботсвана, където той счупи крак.

За юбилея е издаден само компактдиск за представители на медиите с 50 снимки, отразяващи най-ярките събития от съвместния живот на Хуан Карлос и София.

Още по темата
Испански средства за масова информация обаче не пропуснаха да изтъкнат, че кралят не е изпълнил обещанието си, дадено на 17 испански семейства, които заедно с него са се бракосъчетали на 14 май 1962 г. При празнуването на сребърната сватба на кралското семейство, на която бяха поканени, Хуан Карлос заяви публично , че „дори да съм на патерици, вие непременно ще присъствате на златната ми сватба“.

През 1962 сватбата на краля с принцеса София Гърцка, най-голямата дъщеря на гръцкия крал Павел и кралица Фредерика, се състоя в Атина.

На младоженците се наложи да се бракосъчетаят 2 пъти: първо по католическия, а после – по православния обред. Тогава са присъствали 137 представители на европейските кралски домове, включително 5-има крале и 7 кралици.

Испанската кралска двойка има 3 деца – принцесите Елена и Кристина и престолонаследникът Фелипе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase