Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След първия тур на изборите се наблюдава лек спад на избирателната активност - около 38% от хората заявяват, че ще отидат до урните на балотажа, сочи проучване на "Алфа Рисърч".

На първия тур отчетената активност е 42.7%, а около 4-5% по-ниска избирателна активност може да очакваме на втория тур, сочат данни на проучването сред 800 гласоподаватели, предоставено от Боряна Димитрова за bTV.

По думите й, по-ниската избирателна активност идва от избирателите на онези политически сили, които няма да имат представени претенции на втория тур.

Още по темата

Според данните 17% от тези, които ще гласуват все още не са решили за кого ще дадат гласа си. 55.3 на сто от решилите, че ще гласуват ще изберат настоящия кмет на столицата Йорданка Фандъкова, а 44.7 на сто - Мая Манолова, показват още данните.

Има няколко фактора, които говорят за затвърждаване на тази разлика между двамата кандидати, отбелязва Боряна Димитрова. По думите й, Йорданка Фандъкова събира доста пъстра и разнородна подкрепа - по-голям дял от хората с висше и средно образование.

Една трета от избирателите на "Демократична България" казват, че няма да отидат до урните, а останалите се разпределят в съотношение две към едно в полза на Фандъкова.

При гласувалите за Борис Бонев, около 40% твърдят, че няма да гласуват на втория тур, а останалите се разпределят едно и половина към едно в полза на Йорданка Фандъкова.

Тези 17%, които не са решили за кого ще дадат гласа си, ако вземат решение категорично в една или друга посока, това може да повлияе на резултата, защото разликата между двете кандидатки за кметския пост е около 10%, уточни още Димитрова.

Проучването е направено от "Алфа Рисърч" в периода 28-30 октомври 2019 г. Възложено е и финансирано от bTV и е проведено чрез пряко интервю по домовете с 800 пълнолетни жители на София с право да гласуват в местния вот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase