Колаж. Dnes.bg

Общ преглед
Предизборен дебат между кандидатите за кметове на столицата Йорданка Фандъкова и Мая Манолова засега не се очертава.

В началото на седмицата ГЕРБ и СДС, които стоят зад Йорданка Фандъкова, предложиха на претендента Мая Манолова да се изправят очи в очи "на неутрална територия" заедно с екипите си. Независимият кандидат се съгласи, но при условие, че сблъсъкът ще е лидерски.

Днес темата отново бе дискутирана от двата предизборни щаба.

От ГЕРБ-София заявиха, че те и партньорите им от СДС-София са отправили покана за дебат преди балотажа между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, заедно с техните екипи по важни теми за развитието на София.

Още по темата

"Категорично изразихме позиция, че дебатът трябва да се проведе на неутрална територия и с възможност да бъде отразен от всички медии, които искат това. Получихме покана за организирането му от БНТ, които поеха ангажимента да организират и да осигурят достъп на останалите медии. Обществената медия е естествен домакин на този дебат.

Г-жа Мая Манолова отказа участие в дебата за София, който предложихме, и който обществената медия беше готова да организира. Г-жа Манолова продължава да крие както лицата на хората, които стоят зад нея, така и произхода на средствата, с които финансира кампанията си. Това са много важни въпроси, от които тя продължава да бяга и не дава отговори. Категорични сме, че вече е време, заедно с кандидатите за кмет, да дебатират и екипите им, които ще носят отговорност за изпълнение на предизборните програми", завиха те.

Според независимия кандидат за кмет на София Мая Манолова предложението на БНТ е ясно и то не включва екипа на Йорданка Фандъкова.

"Нека ГЕРБ бъдат коректни и да кажат, Мая Манолова не приема условията на ГЕРБ. Да, не приемам условията нито на ГЕРБ, нито на г-жа Фандъкова, нито на нейния екип" каза на пресконфернеция Манолова във връзка с твърденията на ГЕРБ, че е отказала дебата в БНТ.  

"Имаме покана за дебат, организиран от БНТ, който сме приели, но щабът на г-жа Фандъкова, екипът на г-жа Фандъкова, искат да управляват и медиите, искат да им наложат техните правила, искат да диктуват условията", каза Манолова. 

Относно твърденията на Бойко Борисов, че той е я направил омбудсман, Манолова каза, че Борисов си приписва свръхестествени възможности. "Очаквам, след като ме направи омбудсман, сега да ме направи и кмет, но не с купен и контролиран вот", коментира тя.

По думите й две трети от гласувалите граждани са гласували "протестно". "Аз съм на страната на тези две трети, които гласуваха за промяна на модела", посочи Манолова. "Съгласна съм, че съм само средство - инструмент на промяната в неделя, ако гражданите пожелаят", коментира още тя.

Относно разликата от близо 10 процента, при обработени сто процента от изборните протоколи, Мая Манолова каза: "Разликата между мен и г-жа Фандъкова е 8,5 процента. Това са 38 хиляди гласа, които в София от един милион и петстотин хиляди, са абсолютно преодолима преднина, ако столичани излязат и гласуват в неделя".

Всеки истински глас убива един купен глас. Това е моето послание, хора излезте и гласувайте, това е глас за бъдещето, свободата и демокрацията, каза Манолова.

Манолова заяви в началото на пресконференцията, че в момента цялото статукво е впрегнало ресурса си, за да запази властта и е мобилизиран целият подземен свят. Минчо Спасов, който е в Инициативния комитет, подкрепил Манолова, заяви че ще сезира главния прокурор за купен вот в ромските квартали на столицата.

Манолова каза, че събраните дарения до момента са 150 хил.лв. от 168 дарители и информацията за тях е достъпна на сайта й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар