Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Преимуществено млади хора са подкрепили незевисиимия кандидат, издигнат от "Спаси София" Борис Бонев, пенсионери и роми са предпочели Йорданка Фандъкова от ГЕРБ и независимата, но подкрепена от БСП и десни партии Мая Манолова. Това сочат данните на "Галъп интернешънъл".

Според  анализаторите очевидно младите са открили в Бонев възможност за протестно гласуване срещу статуквото.

Oще по темата
Една трета или 32,8% от вота за него идва от групата на 18-30-годишните. За сравнение – средният дял на тази група общо във вота в София е само около 14%.

От тази възрастова група за Фандъкова глас са дали 26%, а за Мая Манолова – 13 на сто.

За сметка на това и при Фандъкова, и при Манолова, личи осезаем дял на гласували пенсионери – между една пета и една четвърт от вота им.

Явно и "сини", и "червени" имат своето представителство в по-високите възрастови групи в София. Това е и отличителната черта на столицата – докато в останалата част от страната възрастният вот е преимуществено "червен", посочват от "Галъп интернешънъл".

Най-активните в икономически план възрасти пък, очаквано, подкрепят кандидати от типа на Бонев и Борислав Игнатов.

Вотът за Игнатов и донякъде за Бонев е – по традиция за това политическо пространство – в по-голяма степен представен сред най-образованите групи. И двамата обаче не са получили нито един ромски глас.

Фаворитът сред този етнос на вота в неделя се оказа Фандъкова. За нея са гласували 69,4 на сто, а за Манолова – 16,7%.

Изненада се оказва кандидатът на ВМРО, който в предизборната си кампания заложи като мярка събарянето на ромските гета в София. Въпреки това 5,6% от малцинството са пуснали бюлетина за него.

Зад Фандъкова стоят основно привърженици на ГЕРБ. При Манолова обратно - партийният вот на БСП е около една втора.

Останалото са предимно привърженици на нови, протестни, малки и други формации или дистанцирани от политиката хора.

Двете кандидатки по-скоро са успели да влязат в очаквания профил на партиен кандидат и кандидат, който се опитва да получи повече подкрепи.

Любопитно е, че и Фандъкова, и Манолова, и Игнатов, и Бонев имат подчертано "женски" вот. "По-мъжки" е той при Джамбазки и особено при кандидата на "Атака" Волен Сидеров. Последното е логично при по-радикалните групи и е очаквано на фона и на възрастовото-половата структура на общността.

------------------------------------------------------
Проучването е финансирано от „Нова броадкастинг груп“ АД и Българското национално радио и е извършено от "Галъп интернешънъл болкан" с подкрепата на Investor Media Group

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

192

Емигранта

преди 4 години

Аз пък живея на 16 етаж и много далеко, отдавна си бих камшика и хич не ми дреме за кой гласуват заспалите зомбирани овце в Бг.

191

Честно!!

преди 4 години

До АнонименДебела лъжа!!

190

Гинка

преди 4 години

Някой май ми се струва, че пазарува гласове.Поне тези пари много лесно ще си ги избият, трябва им дано една обществена поръчка.

fallback