Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Проблемът с изборния туризъм у нас все още не е преодолян. Въпреки извършените промени и в Изборния кодекс и в Закона за гражданската регистрация, които доведоха до известно ограничаване на проблема, все още има общини, в които има необяснимо увеличаване на броя на жителите, особено на онези по настоящ адрес, непосредствено преди изтичането на крайния срок, в който могат да бъдат извършвани промени, коментира в студиото на "България сутрин" програмният директор на Асоциация "Прозрачност без граници" Ваня Нушева.

Сред общините, в които се наблюдава съществено движение в броя на жителите по настоящ адрес, са Кресна, Трекляно, Джебел, Минерални бани, Грамада, Ардино.
Oще по темата


"Там промяната спрямо броя на постоянните жители се изразява между 10 и 15%. Подобни има и в Георги Дамяново, Кирково, Якимово, Бобошево, Приморско. Това са топ 10 общини от класацията", отбеляза още Нушева.

По думите ѝ е необходимо освен осъществяване на контрол по спазване на Закона за адресната регистрация, след изборите да бъдат анализирани отново данните в дискусия, както и да се помисли за допълнителни промени в законодателството.

Ваня Нушева подчерта, че очаква обработването на изборните книжа в края на деня да се окаже голямото предизвикателство за секционните комисии.

Пред Bulgaria ON AIR изборният наблюдател Стоил Стоилов допълни, че изборният туризъм на практика представлявал кражба на ресурси на местните общности. И проблемът бил именно в това.

"Подобни практики бяха много характерни за курортните зони, когато се използваха строителните работници за целта. Едно подобно изкривяване на изборния процес обаче води до възможността ресурсите на местната общност да бъдат отклонявани в интерес на някой друг", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

sofeto

преди 4 години

БГнаселението утре отново ще избере или преизбере поредните никаквци които ще им правят живота черен по местоживеене, и безнадежден!

24

Анонимен

преди 4 години

СРЕЩУ ГЕШЕВ ПРОТЕСТИРА И ДЪЩЕРЯТА НА МИТЬО ОЧИТЕ- СТАНИСЛАВА- ЗАЩО ЛИ- ДАЛИ ЗАЩОТО И ПО ТОВА ДЕЛО ГЕШЕВ НЕ Е ОБВИНИТЕЛ- АМА УБАВЦИ...

23

Анонимен

преди 4 години

ПРОТИВ ГЕШЕВ Е И ЖЕНАТА НА ПОДСЪДИМИЯТ ЦЕНКО ЧОКОВ- ХА ПОЗНАЙТЕ ЩО...

fallback