Снимка: БулФото
fallback

След като вчера стана ясно, че бюджетът за предстоящите през есента местни избори е рекордно висок - над 70 млн. лв. или с 20 млн. лв. повече сравнение с предните такива, днес говорителят на Централната избирателна комисия - Александър Андреев, каза пред bTV, че увеличението е напълно нормално и уместно.

"Разходите за секционните избирателни комисии и Общинските избирателни комисии не бяха увеличавани от 2011 година. Това не мотивираше членовете на СИК активно да участват в изборите", аргументира се Андреев.

Oще по темата

Говорителят на ЦИК уточни и че ако в тези избори е имало и машинен вот - бюджетът е щял да бъде много по-голям. С решение на парламента обаче този тип гласуване отпадна за кметските избори в страната.

"Не може през 2019г., при тези цени, ние да искаме членовете на СИК да са подготвени и мотивирани за същото възнаграждение, като преди четири години. За първи тур предвидихме председател да получи 100 лв., зам.-председател и секретар - 90 лв. и 80 лв за член на комисия", заяви още той.

Андреев допълни, че са предвидени по още 10 лв., ако членовете участват в обученията, които ще се провеждат от Общинските избирателни комисии.

Той посочи и че ЦИК се надява с по-високото възнаграждение да привлече хора, които ще положат повече усилия в изборния ден.

Андреев обясни, че се обсъжда възможността приемането на изборните книжа в София да бъде разпределено в три пункта. Целта е да се облекчи работата на Общинската избирателна комисия и да се намали напрежението, за да не се стига до ситуацията от 2015 година, когато членовете на комисиите останаха цели 3 дни в зала "Арена Армеец", заради хаос при приемането и предаването на протоколите.

Припомняме, че вчера от ЦИК съобщиха, че регистрациите на партиите и коалициите за вота стартира от 2 септември. Крайния срок е 11 септември 2019 година. За може един гражданин да гласува или да се регистрира като кандидат е необходимо да е живял не по-малко от 6 месеца преди датата на изборите в населеното място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 4 години

От тях 70% са за Баце или некви 49 000 000лв.Баце има остров да обзавежда малко ли магистрали ви построи?!:)))

13

Анонимен

преди 4 години

За прасетата - 28 милиона, за избори - 70. Аяяяяя...

12

SS

преди 4 години

Затворен корупционен кръг, СЪС вашите пари.Абсурдистан.Заплатата на данъкоплатеца повижшена ли е че ВИЕ ще си повишавате вашите.Нещо като осъденият на смърт да си плаща екзекуцията.

fallback