Снимка: БГНЕС
fallback

Паметник, който да напомня за саможертвата на медиците, загубили живота си по време на пандемията от COVID-19, ще бъде построен в Пловдив. Идеята е на инициативен комитет, в който участват 32-ма души от сферата на изкуството и спорта.

Заради пандемията от коронавирус на работните си места по официални данни са загинали 90 медици, съобщи д-р Дончо Дончев, лекар в Клиниката по УНГ на Военномедицинска академия.

“Инициативата е на двете гилдии, които най-много пострадаха по време на пандемията”, обясни той пред БНТ.

Предложението в Пловдив да бъде издигнат паметник на загиналите български лекари вече е внесено в Общинския съвет. Ако бъде одобрено, тепърва ще се мисли къде да бъде ситуиран той.

Oще по темата
“Това е една много сурова идея и докато не бъде одобрена и не бъде избрано мястото, е много рано да се говори как ще бъде избран авторът. На този етап това е само едно добро намерение”, коментира за “24 часа” шефът на Лекарския съюз в Пловдив д-р Георги Цигаровски.

Това няма да е първият монумент в памет на загиналите от COVID-19 медици. През 2021 г. се роди идеята триметров паметник в прослава на лекари, сестри и санитари да бъде поставен в Бургас. Той бе замислен като съчетание от три фигури върху пресечена пирамида и плочи с надписи около нея. Фигурите от бронз са на лекарка, лекар и болен пациент, когото медиците придържат. За момента обаче няма публична информация на какъв етап е реализацията на тази идея.

Отново в Бургас откриха паметник на хирурга д-р Живко Радев в знак на признателност към всички медици, загубили живота си по време на пандемията от коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

ваксиниран

преди 1 година

Дотук не съм боледувал от Ковид.Реших да прилагам тактиката на сърфиста.Един месец преди вълната се ваксинирам. Ваксините имат ефект няколко месеца.Ако се появят лекарства-противоковидни антибиотици няма да се ваксинирам.Против грип не се ваксинирам-купих си Тамифлу.За ваксините- да прави кой каквото иска.Има и ваксини и вируси.От преболедуване ефектът е същият-няколко месеца и пак може да се разболее човек.

48

Анонимен

преди 1 година

Тези лекари най-вероятно са загинали от старост. Като работят до изнемога и никога не се пенсионират. А как пият само?

47

Анонимен

преди 1 година

А паметник на танцуващите медицински сестри в празните отделения няма ли да седи добре отстрани. Може барелеф. А на моята съседка, която получи съсирече в мозъка от безвредните и безопасните и умря преди 50тата си гтодишнина поне една табелка с името ще сложат ли някъде от задната страна.

fallback