Снимка: архив, БГНЕС

По случай 75-годишнината си Световната здравна организация (СЗО) предупреди за нарастващия недостиг от персонал в световната система за здравеопазване, предаде ДПА, като се позова на изявление в Женева на генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

До 2030 г. в света ще има недостиг от около 10 милиона специалисти, каза Тедрос Гебрейесус.

"Докато светът се възстановява след пандемията от КОВИД-19, призоваваме всички страни да предпазват и да инвестират в работната си сила в областта на здравеопазването", посочи той.

"Няма здраве без работещи в здравеопазването", каза генералният директор на СЗО.

От началото на пандемията досега в този сектор е регистрирано приблизително 50% напускане на персонала. Дори преди това да се случи, много от тях е трябвало да работят за твърде ниско заплащане и при опасни условия, каза Тедрос Гебрейесус.

Освен това, въпреки че жените съставляват почти 70% от здравните работници, те са по-малко от една четвърт от ръководителите и често са подложени на насилие на работното си място, добави той.

Световната здравна организация е основана на 7 април 1948 г., когато влиза в сила Конституцията на СЗО. Оттогава според Тедрос Гебрейесус средната продължителност на живота в световен мащаб се е увеличила значително, а смъртността при майките и децата е намаляла рязко през последните десетилетия. Големи успехи са постигнати и в борбата срещу маларията, туберкулозата и при ХИВ позитивните.

Въпреки това се наблюдава драстично увеличение на диабета и затлъстяването. Генералният директор на СЗО изтъкна също така, че почти 2 милиарда души по света изпитват финансови затруднения, тъй като трябва да плащат медицинските си разходи от своя собствен джоб.
(БТА, Светослав Танчев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase