Снимка: БГНЕС

Южна Корея днес преживя най-смъртоносния ден от пандемията - 293 смъртни случая за последните 24 часа,  когато страната се бори с рекорден скок на инфекциите с коронавирус, причинени от бързо разпространяващия се вариант Омикрон, съобщи БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Още по темата

Нов е и рекордът при броя на пациентите с вируса, които са в тежко или критично състояние - 1196. Здравните служители заявиха, че медицинската реакция на страната остава стабилна след усилията за разширяване на ресурсите, като все още са налични над 30 на сто от интензивните отделения, предназначени за лечение на КОВИД-19. Очаква се обаче натоварването на болничната система да се увеличи през следващите седмици, като се има предвид времето, което минава между инфекциите, хоспитализациите и смъртните случаи.

"Очакваме броят на (сериозните или критични случаи) да нарасне до около 2000. Подготвяме медицинските си мерки за това", заяви на брифинг висш служител на здравното министерството.

През последните седем дни Южна Корея съобщава за средно 337 000 нови случая дневно, включително 362 283 във вторник, което представлява над 80-кратно увеличение в сравнение с нивата, наблюдавани в средата на януари, когато Омикрон се превърна в доминиращ щам. Понастоящем броят на случаите в страната надхвърля 7,2 милиона, като от февруари насам са добавени 6,4 милиона.

Според експерти поради високите нива на ваксинация страната досега е преживяла вълната от Омикрон с по-ниски нива на смъртност от тези, наблюдавани в САЩ и Европа, които бяха засегнати от варианта по-рано. Повече от 62 процента от южнокорейците са получили подсилващи трети ваксинни дози.

До момента в страната има 17,6 смъртни случая от COVID-19 на 100 000 души, в сравнение с 285,5 смъртни случая в САЩ и 237,5 във Великобритания, сочат данни на Корейската агенция за контрол и превенция на заболяванията (КАКПЗ).

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 10 месеца

В Южна Корея имат 10 800 починали за цялата пандемия. Население 52 милиона. 87% ваксинирани. Ако не бяха локдаун и ваксинация , при тази гъстота на населението , да са се стопили наполовина.

29

Анонимен

преди 10 месеца

В Швеция въведоха строги мерки, но с няколко месеца по-късно. След това - масова ваксинация. Тогава чак падна смъртността. В България вече познавам хора, които карат за 3 път ковид и то тежко, с хоспитализация. Не разбрахте ли, че ваксинацията е пътят!

28

епидемиолог

преди 10 месеца

Aко не бяха се прилагали строги локдауни, до сега да са забравили за ковид. Както Швеция например. А смъртните им случаи са по-малко от тези на САЩ и Великобритания, защото там лъжат поголовно за това кой е починал от ковид. Вече ги изловиха там и си признаха официално дори. Ковидфондовете бонусите създават корупция. Корейците са просто по-честни. А тия 'ваксините' колективен имунитет не правят. Доказано вече.