Снимка: БГНЕС

Над 10,9 милиарда ваксинации срещу COVID-19 са извършени досега в 184 държави, но целта за прекратяване на пандемията все още е далеч от постигане. Това отбеляза Блумбърг, позовавайки се на свои изчисления.

Още по темата

"За малко повече от година от най-мащабната кампания за ваксиниране в историята на човечеството, са приложени над 10,9 милиарда дози ваксини – по 140 на всеки 100 души. Сега средният брой на ваксинациите е 21,3 милиона дози на ден, като 3,36 милиона души са получили първата си ваксина. Ако този темп се запази, ще изминат още 9 месеца, преди 75% от жителите на света да получат поне една доза ваксина", подчертава агенцията, предава БГНЕС.

По-рано тя цитира експерти, според които 70-85% от населението на една страна трябва да се ваксинира, за да се върне към нормалния си живот.

Както посочва Блумбърг, "85 държави вече са ваксинирали поне 75% от населението си с една доза, но целта за спиране на пандемията все още е недостижима. Процесът се забавя от неравния достъп до ваксини“..

През двете години след обявяването на пандемията са разработени дузина нови ваксини, но те са разпределени неравномерно по цялата планета, като страните с високи доходи са се ваксинирали 10 пъти по-бързо от страните с ниски доходи. Доставянето на милиарди допълнителни дози в някои от най-необслужваните страни в света остава едно от най-големите предизвикателства в света.

В Китай, където са направени най-много ваксинации - почти 3,2 милиарда - по данни на Блумбърг, 87,3% от населението е напълно ваксинирано. Във Франция това са 80,6% от жителите, в Япония - 79,8%, в Германия - 75,7%, във Великобритания - 73,3%, а в САЩ - 64,6%, в Русия 49,4% от населението. В същото време в Демократична република Конго - 0,5%, Чад и Хаити - 0,9%, Йемен - 1,2%, Камерун - 3,1%.

По данни на университета "Джонс Хопкинс", от началото на пандемията в света са се заразили 456,9 милиона души, а 6 милиона са починали. САЩ са начело на тези цифри: съответно 79,5 милиона и 967 500.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase