Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Не само застаряващото население е причина за високата смъртност от коронавирус у нас, а и недостатъчният ресурс в болниците. Такова мнение изрази пред bTV проф. Георги Попов, експерт по инфекциозни болести в УМБАЛ "Софиямед" в София и ръководител на коронавирусното звено.

Oще по темата
Специалистът обяснява, че причините са комплексни и отговорът се състои и в това, че за момента "Делта" вариантът не си е заминал, както и има кадров дефицит в болничните заведения.

"В COVID отделенията работят предимно млади хора, специализанти. Възрастните се отдръпнаха от работата в звена, поне в началото на пандемията. Те ръководят на заден план лечението, но нуждата от специалист на място е много важна, особено ако пациент се влоши", допълни Попов.

Според него има единен протокол за лечение на болни от коронавирус в страната, но той е препоръчителен, а не задължителен. Причината била, че "няма смелост да се наложи единен начин за лечение за всички болници в страната".

По думите му най-успешно коронавируса се лекува с моноклонални антитела. Проф. Попов обясни, че пациентите си отиват на практика здрави след 1 час лечение.

"Вирусът се неутрализира. От опита ми с такива 50 лекувани болни, никой от тях не постъпи в болницата, няма и нито един смъртен случай", заяви още специалистът.

Що се отнася до това дали пандемията си отива, проф. Попов каза, че има данни за оптимизъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Коведаро стъкмистики

преди 2 години

Коведарите са разобличени. За последните десет години смъртните случаи на ден са 290 души. Коведарите безсрамно лъжат че заради ковид сега уж умирали дневно над 400 души. Какви гусни лъжци са тия сами можете да видите от един брояч на живо в реално време показва броя на умрелите за деня. Изпишете България население 2022 CountryMeters.info преглеждайте всяка вечер от 23 и 50 часа отново починалите са ок. 285 души а не 400 както лъжат коведарите, тоест умрелите са толкова колкото ПлаНдемията.

48

Фарма мафия

преди 2 години

Фармацевтичната промишленост се "грижи" за твоето здраве така както Оръжейната промишленост се "грижи" за Световният мир. Какво е медицински фашизъм! Когато грижата за човека стане по голяма от самия Човек. Единствената жертва на ковид това е...Демокрацията. Две бели мишки си говорят. Едната мишка пита: ти ще се ваксинираш ли срещу ковид? Другата отговаря: да не съм луда да се ваксинирам, експерименталните опити с живи хора още не са приключили. Конфуций: който ходи като мишка котките го изяждат

47

Трябват ли връзки

преди 2 години

Искам да знам дали всеки хоспитализиран болен от Ковид има достъп до лекуване с моноклонални антитела, защото знаем, че това е твърде скъпо лечение. Вероятно е пак за богоизбрани.

fallback