Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Трябва да се опитаме да се погрижим за пациентите, които не са заразени с COVID, така и за пациентите, които имат усложнения от него. Имаме сериозен приток от пациенти, които не са с COVID, но трябва да бъдат лекувани. Това каза пред БНР д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ.

Oще по темата

В момента има висока заболеваемост, но този вариант на заболяването не води до висок брой хоспитализации, посочи тя.

Според д-р Кателиева има сериозна нужда от работеща и обновявана в реално време система, която „да върже спешните отделения в болниците“ с Центъра за спешна медицинска помощ.

„В реално време да имаме информация в коя болница какви легла се освобождават. Това обновяване става на 4 часа, понякога и на повече часове,“ каза д-р Кателиева

Тази система е направена само за COVID, уточни тя.

Десислава Кателиева коментира, че разпоредената след трагичния инцидент във Враца проверка във всички спешни отделения в страната е „опит да се търси причина къде се чупи системата, има или няма система грешка“.

Стандартът за спешна медицина се чете само когато има жалба, смята Кателиева. По думите ѝ анализ на системата трябва да се прави непрекъснато, а не само когато има пробойни, и „да не се запушват дупки“, а да се върви в правилната посока.

В съседна Румъния спешната помощ се оказва основно от парамедици. Работи се с телемедицина, като парамедикът е във връзка с лекар, който дистанционно го направлява как да действа, наблюдавайки медицинските показатели на спешния пациент, разказа д-р Кателиева.

Тя поясни, че у нас има около 1000 парамедици, а един парамедик се обучава в професионален център в период от 6 до 12 месеца, друг е въпросът дали ги използваме само като шофьори на линейки.

„Няма как да задържим само лекари в линейките – лекарите свършват, лекарите остаряват“, обобщи д-р Кателиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

107

до 115

преди 2 години

Ти кой си, че да казваш кой да работи задължително тук, бе комунист мръсен? Всички висшисти учат държавна поръчка - хайде задължи ги де! А това, че е държавна поръчка, не значи, че не плащат - в медицина са най-високи таксите! Да не говорим за ученето, което е истинско, а не като на миските учещи ПР, маркетинг, менидмънт и пр. измислени специалности...

106

до 115

преди 2 години

На 4 октомври 1989-та година имахме разпределение.Изпратиха ме в другият край на страната.На разпределящата зададох въпроса дали ще събере кураж да се прегледа при мен - насилствено разпеделеният.Тя не посмя да ми отговори! Аз се запънах и не се подчиних.Та насила и тогава и сега-не може! Трябва с добро,а не насила!

105

Анонимен

преди 2 години

Имахме съвместно занятие с румънските парамедици.Е,не съм очарован да ви кажа.Имаха само един шеф униформен който говореше английски.Та езиковата бариера си каза думата.Техниката им ми хареса.А как бяха облечени на 38 градусова жега със зимни якета и как се потяха направо да ги съжали човек.

fallback