Снимка: БГНЕС

58-годишна жена със съмнение за мозъчен кръвоизлив почина, след като няколко болници в София отказаха да я приемат заради липса на реанимационни легла за хора без коронавирус. Трагедията се развива в началото на годината, съобщава NOVA.

След като я откриват в безпомощно състояние, близките на жената търсят спешна помощ. Следват 3 часа обикаляне с линейката, 4 отказа за прием в болница, а когато най-накрая е хоспитализирана и оперирана, се оказва твърде късно.

Жената издъхва на 22 януари, след като прекарва 2 седмици в кома.

На 8 януари жената е намерена от своя зет Николай Стоядинов паднала на пода в дома й. Спешна помощ бързо пристига. Медиците тествали жената за COVID, поставили ѝ инжекция за високо кръвно. Междувременно тя започнала да губи съзнание.

Лекарката вижда състоянието на жената и казва, че веднага трябва да тръгват.

Първо се отправят към "Пирогов". Оттам са върнати с обяснението, че няма места, обяснява Николай Стоядинов.

Линейката се отправя към ВМА, но и там им казали, че няма места. След това отиват в "Токуда", разказва Стоядинов. По думите му там излязъл доктор, който констатирал, че жената е за реанимация. И в тази болница обаче нямало места.

Четвъртата болница, в която отиват, е "Света Анна". Пак излязъл доктор, пак констатирал, че е за реанимация, но и той казал, че няма места, твърди Стоядинов. Разказът му е потвърден от Спешна помощ.

Тогава започват да чакат 40 минути, за да може диспечера на Спешна помощ да разбере къде все пак ще я приемат. Линейката се връща към ВМА, където този път приемат жената.

От болниците "Токуда" и "Света Анна" потвърдиха официално, че към онзи момент свободни реанимационни легла не е имало.

От "Пирогов" и ВМА казаха, че ще бъде направена проверка, след което ще предоставят становище.

А Николай Стоядинов е категоричен, че ще търси отговорност за "това безумие".

"Не може хората да умират, защото няма места по болниците", коментира той.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Коментари Напиши коментар

118

Анонимен

преди 4 месеца

Софиянците да си знаят.Като докараме от провинцията всичките ни велможи ковидясали да се лечат в столичните болници място за нито един столичанин няма да има!Става въпрос за големи началници.Още от римско време са казали,че е по добре да си пръв на село отколкото втори в Рим.И сега така-от провинцията кой пръднал,кой кихнал направо в обетованите столични болници го приемат.Шефа протестиращите от нашата област като ковидяса направо за него линейка от ВМА дойде!

117

Дин Дзън

преди 4 месеца

То от антивакс пacминaтaa трудно ще се уредиш с легло за съжаление

116

до 119

преди 4 месеца

За правоимащи е! Ние простосмъртните ако ще пред ВМА да се гътнем - няма да ни приемат!Преди време гледах репортаж ка имали клиника за изглаждане на бръчки!!!!