Снимка: Pixabay
"Възможно е Омикрон да не протича еднакво леко навсякъде. Специалисти от Южна Африка информираха, че Омикорон протича по-леко, но трябва да се има предвид, че населението там е младо и с друга характеристика, а не е така в Европа, поради което не може да се говори с убедителност, че лекото протичане е валидно навсякъде", това каза в ефира на Нова тв проф. Николай Младенов, директор на Клиника по анестезиология и реанимация в  УМБАЛ "Токуда".
 
"Ние сме население с друга специфика, застаряващо със сърдечни и редица други заболявания, така че е възможно Омикрон да не протича при нас както в РЮА. Накъде ще тръгне този вариант не може още да се каже", добави той.
 
Проф. Младенов сравни нивата на смъртност у нас и в страни с близко до нашето население. При нас тя е око 31 000 души, в Португалия и Израел е 19 000 и съответно 8253 души. Разликата е, че тези две страни са образец за ниво на ваксинация, а ние сме на 35%.
Още по темата
 
"Работим с едни и същи легла с един и същ персонал, това е духовно унищожение на лекарите, както и физическо, защото има свръхнатоварване. Интезивистите са много малко и това е от години, аз от 4-5 години се обръщам към всички здравни министри за промени в интензивната медицина, но това не се случва.", каза още той. 
 
Проф. Младенов подчерта, че интензивното лечение е най-скъпо като изграждане и експлоатация.
 
"Всичко трябва да бъде окомплектовано и да влезе в действие от обучен персонал, който у нас липсва, защото излиза навън. След време може да се наложи да събираме лекари от други държави", прогнозира той.
 
"В България не се разви добре настаняване на пациентите, от две години работим с един терапевтичен подход срещу вируса, лечението не е мръднало при нас",  добави медика.
 
"Трябва да почиваме не на общи приказки, а на създаденото от науката, то плод на свръхчовешки интелектуални усилия", категоричен е проф. Николай Младенов.
 

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.