Първата положителна за Омикрон проба е била от 17 декември и е била 1 от 48. Това обясни д-р Недялко Калъчев, собственик на една от най-големите вериги лаборатории у нас.

По думите му оттогава прогресивно расте броят на положителните за Омикрон проби. Биолозите в лабораторията работят със серии от 48 проби.

Още по темата

На 22 декември положителни са били 3 от 48 проби, на 23 декември – 8 от 48, на 30 декември – 17 от 48, а сега, след празниците броят на положителните за Омикрон проби е достигнал 27 от общо 48.

Д-р Калъчев предполага, че в края на другата седмица новият вариант окончателно ще измести Делта, а в София това вече е станало. В лабораторията досега няма засечена комбинация между Covid-19 и грип.

При ваксинираните има по-"изкривена", по-лека картина на протичане на заболяването, посочи Недялко Калъчев в коментар за симптомите на новия вариант.

Има увеличен брой позитивни проби на подрастващи. По непредставителни наблюдения засега ситуацията с новия вариант е по-добра, отбеляза Калъчев пред БНР.

„Говорим за по-млади хора, активни млади хора и част от тях и с някаква ваксина някъде във времето. Не сме засекли човек с бустерна доза и Омикрон положителен. Такъв нямаме, но това са непредставителни данни.“, добави той.

Хубаво е да измерим антителата, да знаем кой да бъде приоритетно убоден, коментира Недялко Калъчев, запитан дали преди поставяне на бустерна доза ваксина трябва да се прави изследване.

„Логиката е да няма свръхдразнене, следователно е хубаво да се види къде са горе-долу тия антитела. Хубаво е, макар че не е фатално.“

Калъчев предупреди за предстоящ недостиг на бързи антигенни тестове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase