"Като вирусолог съм привърженик на строгите мерки. Но те имат своето икономическо и социално отражение. Апелирам за мъдро решение от всички. Знаем как да се предпазим - за ваксините, маските, дистанцията, за препълнените заведения. Ако всеки е с глава на раменете си, може да намери разумния компромис за запазване на живота в нормални граници, за да оцелеем икономически", заяви вирусологът от НЦЗПБ доц. Любомира Николаева-Гломб пред Bulgaria ON AIR.

Тя заяви, че Омикрон се разпространява много по-бързо, а голяма част от заразените го преболедуват сравнително леко.

"Когато много хора боледуват, неминуемо се качва и броят на смъртните случаи. В Европа процентът на починалите е сравнително малък, но у нас виждаме, че COVID-19 убива по два-три автобуса хора дневно. Това се дължи основно на ниския процент ваксинирани", смята вирусологът.

Заради Омикрон в много европейски страни намалиха периода за поставяне на бустерна доза. Ако преди беше прието тя да се прилага 6 месеца след пълния цикъл на имунизация, в момента препоръката е това да се прави след 3 месеца.

"При бустерната доза ефективността се вдига на 80%. Няколко клинични проучвания показаха, че когато се кръстосат ваксините се получава по-добра ефективност. Опитът от други ваксини е показал, че тридозовият режим е по-успешен", заяви доц. Гломб.

И уточни, че честотата на нежеланите реакции не се променя, когато за подсилваща се използва ваксина, която е различна от първата поставена.

Според доц. Гломб родителите не трябва да се притесняват от нежелани реакции при ваксините за деца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase