Снимка: БГНЕС
fallback

Омикрон се наблюдава във все повече страни. Засега данните за протичането му не са много, но се говори, че протичането е по-леко. Тази информация идва от Африка, но все още не е ясно дали вариантът наистина е по-безопасен или хората там имат изграден имунитет.

Oще по темата
Това коментира пред Нова тв д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксинацията.

По думите му има доказани случаи на хора без имунитет, които изкарват вируса тежко.

"Рискът от заразяване с Омикрон при преболедували хора също е много висок. В момента новия вариант на коронавируса се разпространява със скорост, наподобяваща тази на разпространението на морбили при липса на ваксинация. Много бързо. Европа засега успява да го ограничи в гнезна, България също се справя добре. Омикрон лесно може да бъде доказан, дори и без секвениране като сравнително рано може да бъде маркиран, че идва в страната ни", заяви той.

Специалистът добави, че се намираме в критичната фаза на заболяването, като другата зима се очаква да има значително облекчаване от вируса. До тогава обаче контролът не бива да се изпуска.

"Голяма част от наложените мерки не се спазват качествено. Говоря за носенето на маски, избягване на събиране на големи групи хора, проследяването на сертификатите. Само спазване на ограниченията обаче може да ограничи разпространението на коронавируса", каза още д-р Илиев.

Той беше категоричен, че ключов елемент за справяне с Омикрон е поставянето на трета бустерна доза от ваксината.

"Не е късно и неваксинираните да започнат своя ваксинационен курс", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

86

Анонимен

преди 2 години

До Коприва То, че има хора без имунитет, да карат тежко, има. Във Великобритания имат цели 22 хванати и 1 умрял за вече близо месец при нещо като 30-40000 случая с омикрон вчера(от общо 78000- топ рекорд) или с наслагване на дните от 27.11(първия засечен със щама)- 1:10000 шанс за болница и 1:100000 шанс за умиране. Умрелият бил неваксиниран. Този случай е хиляди пъти под рамките за статистическа грешка- може и да е получил инфаркт от деколтето на млада сестра, щото и там е същият шанс, но....

85

Анонимен

преди 2 години

Статия от преди 2 дни в Telegraph. СЗО след анализ на данните за омикрон казва, че "Като цяло тези първи случаи са сред сравнително млади, сравнително здрави и, в случая с Европа, сред сравнително високо ваксинирани групи.". Близо 80% от заразените с омикрон в УК са ваксинирани. Generally those first cases are in relatively young, relatively healthy and in the context of Europe in relatively highly vaccinated groups, Dr Catherine Smallwood, a senior emergency officer at the World Health Or

84

Анонимен

преди 2 години

Щамовете ще са много и това индиректно го каза Люк Монтание

fallback