Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Световната здравна организация определи вероятността за по-нататъшно разпространение в световен мащаб на щама Омикрон като висока, съобщи Ройтерс.

СЗО допълни, че общите рискове, свързани с появата на новия вариант на вируса, се оценяват като много високи.

"Новият щам на коронавируса Омикрон може да доведе до заболявания със сериозни последици", се казва в изявление на СЗО.

Още по темата

Големият брой мутации (32) може да направи вируса по-преносим и опасен, допълва СЗО.

Организацията призова за ускоряване на ваксинацията на населението на страните поради появата на новия щам.

Преди няколко дни учени съобщиха за появата в Ботсвана и Южна Африка на щам на коронавирус B.1.1.529, който съдържа 32 мутации в S-протеина, необходим на патогена, за да заразява клетките. Според изследователите много от новите промени в генома на SARS-CoV-2 показват, че този вариант е силно трансмисивен и устойчив на защитните антитела на преболедувалите и ваксинираните лица, въпреки че все още е твърде рано да се правят окончателни заключения. Експертите предполагат, че B.1.1.529 първоначално се е развил при имунокомпрометиран човек, вероятно болен от СПИН или ХИВ, предава БГНЕС.

По данни на чуждестранни медии в Южна Африка са потвърдени около стотина заразени. Има няколко случая в Хонконг, Израел, Белгия, Чешката република, Германия, Обединеното кралство, Италия, Австралия и вероятно в Нидерландия и Австрия. Всички тези случаи са вносни.

На извънредно заседание в петък Световната здравна организация обяви B.1.1.529 за "тревожен" и го нарече "Омикрон" - по името на 15-ата буква от гръцката азбука. Европейският съюз и много други страни забраниха влизането на хора от някои африкански държави.

Коментари Напиши коментар

192

Ваксинозависим

преди 5 месеца

Къде е Кунчо да ме убеждава колко много имам нужда от поредната доза! Ако не го видя, може и да размисля!

191

ФатаМоргана

преди 5 месеца

Новата ваксина е разработена отдавна. За Коледа очаквайте промо пакети "стара + нова". Само като ги смесиш става чудото!

190

Анонимен

преди 5 месеца

На кой му дреме колко антиваксъри са измрели от ковид. Това си е техен избор. Лошото е, че болниците са пълни с ковидаджии и болни от други болести не могат да се лекуват