Снимка: БГНЕС

Предварителни данни показват, че хората, които вече са боледували COVID-19, може да имат повишен риск да се заразят с новия щам на Омикрон, съобщи Световната здравна организация.

СЗО отбеляза още, че данните са ограничени в сравнение с тези за други варианти на коронавируса, но се знае, че преболедувалите също са с повишен риск от повторно заразяване с щама. 
 
Организацията ще предостави повече информация "през следващите дни и седмици".
 
СЗО потвърди, че PCR тестовете могат да открият заразяване с новия щам.
 
По-рано организацията подчерта, че все още не са направени достатъчно проучвания на новия Омикрон и е твърде рано да се заключи, че може да е по-опасен от варианта Делта. 
 
Откъде е тръгнал?
 
"Новият щам на коронавируса, който се появи в Южна Африка, може да е възникнал при заразено и с ХИВ/СПИН лице". Такова предположение направи Петър Чумаков, вирусолог, член-кореспондент на Руската академия на науките пред портала ura.ru., съобщи БГНЕС.
Още по темата
"При такива пациенти новите варианти се появяват с по-голяма честота", казва експертът.
 
Чумаков обясни, че организъм със слаба имунна система е "резервоар" и в него коронавирусът може да мутира. А лицето продължава да заразява другите с вече модифицирана версия на вируса.
 
Преди това и други експерти, включително директорът на Института по генетика в Университетския колеж в Лондон професор Франсоа Бало, посочиха, че новият щам може да се е образувал в организма на пациент с ХИВ/СПИН, който не е получил подходящо лечение. 
 
Хроничното протичане на коронавирусната инфекция, с което имунната система не може да се справи, може да позволи на вируса да натрупа за продължително време голям брой мутации наведнъж.

Коментари Напиши коментар

255

Анонимен

преди 5 месеца

Е, това вече е смешно. Даже не го докарва до смешно. А чо станА с мю-то? Не успя да набере скорост нещо.

254

Анонимен

преди 5 месеца

СЗО ша шприца инжекции! Всеки знае че Омикрона е по-опасен за ваксинираните.

253

Да

преди 5 месеца

Как се навързват нещата. Ваксинираните не са застрашени, само преболедувалите. Въпреки че ваксинация не се прави по време на пандемия. И ДА ПОПИТАМ САМО, ПОЯВИ ЛИ СЕ Кунчев - държавният инспектор. Каква гнусна пропаганда.