Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Нов вариант на коронавируса, който е по-опасен от Делта, вече буди притеснение у нас. Името му е Омикрон, той идва от южната част на Африка, но първи случай вече беше засечен и в Белгия.

Европа затвори границите си за пристигащите от заразената част на континента, но притесненията остават. По първоначална информация новият вариант е по-заразен и атакува предимно млади хора.

Oще по темата

"Знаем малко неща, които са повод за внимание. Внимание привлече това, че той съдържа голям брой мутации – над 50. Това не е наблюдавано при друг вариант и означава, че е доста променен сравнение с оригиналния вирус, който тръгна от Ухан, както и от другите варианти", обясни пред Нова тв вирусологът към БАН проф. Радостина Александрова.

Тя обясни, че се е наблюдавало доста бързо разпространение. По думите й за момента никой не може да каже дали ваксините, които вече имаме, ще ни предпазят от този нов щам.

Първият е регистриран на 23 ноември, а пробата е взета от 9 ноември. Бързо се случват нещата.", допълни тя.

Според нея е повишен рискът от повторно заразяване. Това показали и резултатите на СЗО. "Има основания да е по-заразен. "Това са сравнителни данни.", заяви проф. Александрова.

Това, че случаите при по-младите хора са повече, е нормален ход, според нея, защото те са по-малко ваксинирани и са по-активни в обществото. Също така стана ясно, че има и случай в Израел. В Хонконг случаят човекът е останал в карантина, но може би има и втори случай там.

"Случаите в България намаляват. Надявам се и смъртните да намалят. България плати ужасяваща цена като се наредихме на първите места по смъртност.", заключи проф. Радостина Александрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

209

Анонимен

преди 2 години

До Вируслав+++ Основната им цел на тия вакси не е толкова за да ни спасят от вируса или пък само някои да позабогатеят, а е по-велика и възвишена: За да спасят Планетата от Глобалното Затопляне. Както Грета забрани на родителите си да имат повече деца. Затуй и старците не ги интересуват, а са се насочили стръвно към млади хора, деца и дори вече към пеленачета.

208

Вируслав

преди 2 години

"Проф. Александрова: Има риск от повторно заразяване при omicronНе се знае още дали ваксините предпазват от новия вариант"' --- И какво не се знае? Aбе изкопаемите като тая, още ли не знаят, че първите открити пациенти с тази мутация са до един напълно ваксинирани?! И какво е учила за да стане професор, след като не знае че мутациите се появяват за да заобиколят тия смешни ваксини. При естествен имунитет или истински ваксини ще се озорят. Само че тия ваксини са произведени с друга основна цел

207

девиз бг

преди 2 години

Изненадай вируса .. Мутирай пръв .

fallback