Снимка: Pixabay
fallback

Новият опасен вариант на коронавируса е вече в Европа - в Белгия бе регистриран първият случай. Предполага се, че този вариант е по-заразен, лесно се изплъзва от имунния отговор на организма и атакува главно млади хора, съобщава "Дойче Веле".

Разпространението на нов, вероятно още по-опасен вариант на коронавируса в южните части на Африка предизвиква тревога по целия свят. Експерти се опасяват, че вариантът B.1.1.529,( наречен от СЗО Omicron, който съдържа необичайно много мутации, е не само по-заразен, но и по-лесно пробива защитата на ваксините.

Oще по темата


Какво се знае дотук

Южноафриканският институт по заразни болести NICD съобщи за първите регистрирани 22 случая на инфекция с новия вариант на коронавируса. Потвърдени случаи на зараза с него има и в Ботсвана и Хонконг. Именно в Ботсвана на 11 ноември за първи път беше открит този нов вариант на коронавируса.

Южноафриканският министър на здравеопазването определи новия вариант като „будещ сериозна тревога" - и като причина за експоненциалното нарастване на инфекциите в ЮАР. В сряда броят на новозаразените надхвърли 1200 души за денонощие, след като в началото на месеца заболеваемостта се движеше около едва 100 случая на ден.

Междувременно стана ясно, че новият вариант на вируса е вече в Европа - в Белгия е бил регистриран първият случай на зараза с него.

Учените смятат, че този вариант на коронавируса съдържа поне десет мутации, а някои говорят дори за повече от 30. За сравнение: при доминиращия в момента Делта вариант говорим "само" за две, а при Бета варианта - за три мутации. Според Ричард Лесълс от института KRISP новият вариант се разпространява по-бързо от Делта и представлява по-тежко изпитание за имунната система на човека. Експерти твърдят още, че този вариант на коронавируса атакува предимно младите хора.

Основният проблем при този нов вариант: заради многото мутации в спайк протеина имунните клетки не могат да се преборят с него достатъчно ефективно - и така той се изплъзва от имунния отговор на организма.

Първите мерки са вече факт

Заради разпространяващия се нов вариант германското правителство ограничи драстично полетите от и до ЮАР: от полунощ (петък срещу събота) самолетните компании ще могат да превозват от ЮАР до Германия само германски граждани, като пристигащите са длъжни да спазват 14-дневна карантина - включително и ако са напълно ваксинирани.

Европейската комисия също предприема мерки срещу разпространението на новия вариант на коронавируса - ще препоръча на отделните правителства да спрат полетите от и до засегнатите южноафрикански държави, обяви в Туитър председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Израел вече обяви за "червена зона""ЮАР, Лесото, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик, Намибия и Есватини. Това означава, че се забранява влизането в Израел на чужди граждани, пристигащи от тези държави. А израелците, прибиращи се от въпросните страни, са длъжни да останат 14 дни в специализиран хотел за карантинирани.

И Великобритания спира полетите от ЮАР, Ботсвана, Зимбабве, Лесото, Есватини и Намибия. Хората, пристигнали през последните 10 дни от тези страни, са призовани да се тестват и изолират. Дотук във Великобритания няма потвърдени случаи на инфекция с новия вариант, но информационната агенция PA припомня, че само от ЮАР пристигат дневно по около 700 души във Великобритания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

216

Анонимен

преди 2 години

Кого си мислите, че заблуждавате? Никой не се е изплашил от поредната ви виртуална ***.отия. Напротив, смеем ви се. Не знам какви манипулатори сте, но би трябвало досега да си дадете сметка, че един ластик можеш да го опъваш само до определено време, после се къса.

215

Qanon

преди 2 години

235, съгласен съм!

214

Истината

преди 2 години

Аз съм за ваксините но истиските.Примерно тази против малария или тетаност работи .Слагаш я и не те хваща болест.А този експеремтален продук го слагаш и пак може да се разболееш.Така че ако стане истинска ваксината ше си я боцна .

fallback