Снимка: БГНЕС

Вирусът продължава да се променя, новият вариант приковава вниманието с големия си брой мутации - над 32, за сравнение "Делта" вариантът има само 16. Намира се в шипчето, може да бяга от имунния отговор, точно срещу шипчето са насочени неутрализиращите антитела. Това не трябва да предизвиква паника, заяви вирусологът към БАН проф. Радостина Александрова.

Още по темата

По думите ѝ е важно прилагането на ваксината да стане в широк мащаб и в много кратък срок.

"Колективният имунитет е трудно осъществима задача, заради големия брой мутации, вече трябва да постигнем защита в над 85-90 процента от хората, ще има нови варианти на вируса във всички случаи", допълни проф. Радостина Александрова в интервю за БНТ.

Тя подчерта, че трябва много стриктно да продължим да спазваме останалите ограничителни мерки.

Световната здравна организация свиква днес извънредно заседания във връзка с новооткрития в Южна Африка и Ботсвана щам на коронавируса.

Според учени от Южна Африка новият вариант на COVID-19 е с множество мутации, което го прави много опасен. Вариантът, който носи научния номер B.1.1.529, има около 32 мутации. Досега е установено, че вариантът се разпространява най-вече сред младите хора. Много от тези мутации са свързани с неговата преносимост и резистентност към ваксината и има повече промени в S (Spike) протеина, отколкото всяка предишна версия. Сред ключовите мутации цели четири позволяват на вируса да избягва антитела, а една мутация му позволява да ускори разпространението си.

Коментари Напиши коментар

117

мееметчу

преди 5 месеца

Абе, първу нъ паникьосвате, пък после викате "немъ страшну"! Мъ аз вече съ "Паникьосъх", бе, че трябваше да ударя, ъъъ... боцна няколко Бустера на "гладно", само с постна салатка от кисело зеле!

116

До Анонимен 98

преди 5 месеца

"Пратих покана за приятелство на Кунчеф у фейся, ама не ми го приема. Дали е жив?" х Може да играе карти с Нора Ананиева и Коритаров - реми на три ръце.

115

До Анонимен 109,

преди 5 месеца

"Неваксинираните, като не ви пука защо четете статията и пишете под нея? Защо въобще ви е необходимо да заявявате как на вас не ви дреме?"- х-х-х- Нещо много навикнаха някои хипохондрита да командват, но няма да ви се получи. Всеки може да чете и пише каквото си ще. Може да ви е мъчно, но още не са го забранили това! И вие можете да се бодете с каквото си щете и колкото си щете. Ние, останалите, сме нормални хора - не ви спираме, прав ви път! Към свободата на вечните локдауни и експерименталки!