Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Числата показват лек спад на новозаразени с коронавирус у нас. Лекарите още са на предела на силите си. Три сценария за развитието на пандемията у нас преброи пред Нова тв математикът проф. Николай Витанов.

"Нещата вървят добре, в положителния сценарий сме, имаме спад на новозаразените. До края на месеца ще е така. Въпросът е след това какво ще става. Очертах три сценария. Единият е да продължим така. Вторият е да имаме плато – с над 2000 нови случая. Ако стане така, здравната система ще продължи да се натоварва и относително голям смъртни случаи. Третият сценарий е пак да тръгнем нагоре по кривата на заболеваемостта", обясни професорът.

Oще по темата

По думите му основен фактор за развитието на вируса са идващите празници и учениците, които се завърнаха в клас. "Българите от чужбина ще се върнат за празниците и ще видим колко зараза ще се пренесе", допълни той.

Важно е и дали ще спазваме досегашните мерки, увери математикът. Според него по повод изборите, всяко струпване на хора влияе.

"Смъртността полека ще намалява и ще спадне под 100 души на ден. Но може и да задържи и пак да тръгне нагоре, затова човек трябва да е внимателен".

По думите му, здравната система е претоварена, защото активните случаи са много. Математикът прогнозира, че по Коледа ще имаме положителен сценарий, само ако имаме акъл в главата ще паднем под 1000 новорозаразени и под 50 починали на ден", каза още проф. Витанов.

Според него близо 50 % от населението у нас се е срещало с COVID-19, но у нас никога няма да се въведе тотален локдаун или задължителна ваксинация.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

106

Айнщайн

преди 2 години

Днес изчислявах цял ден и изчислих, че утре или ще вали, или няма да вали.

105

Анонимен

преди 2 години

Мачът е 1 Х 2

104

Анонимен

преди 2 години

Имало три сценария: надолу, нагоре и плато. Витанов, Ами то други сценарии въобще няма. Такива предвиждания мога да правя и аз, просто като предвидя всичко. Витанов, и, за да се застраховаш, обвързващ възможните изходи с нашето поведение, всичко зависи от от нас. Да, утре който и сценарий да стане, ние ще сме причината за него, а и виновни за него. Витанов, защо не предвидиш точно и нашето поведение, за да предвидиш и съответния сценарий. Нали си богът на прогнозите.

fallback