Снимка: архив, БГНЕС

Ситуацията с разпространението на COVID-19 на Балканите остава динамична. В много страни се отчита увеличаване на броя на заразените, а заради незадоволителното темпо на ваксинация в част от държавите има и висока смъртност. Продължава затягането на мерките за неваксинираните граждани. Същевременно в някои от държавите новозаразените намаляват.

В ГЪРЦИЯ през последните дни се наблюдава увеличение на смъртността от COVID -19. Броят на заразените също е голям. Увеличава се и броят на приетите в болница пациенти. Според експертите това се дължи на късното търсене на медицинска помощ.

Още по темата

Ваксинацията в Гърция значително се е ускорила и вече обхваща над седем милиона души. Като положителен се оценява фактът, че интересът към поставянето на трета доза от ваксината е голям. Министерският съвет реши да разшири обхвата за трета доза от ваксината за всички пълнолетни граждани.

Очаква се ситуацията да се влоши още повече през следващите дни, тъй като през последните две седмици в страната всекидневно бяха регистрирани по 7000-8000 нови случая.

Премиерът Кириакос Мицотакис направи снощи обръщение към гражданите, в което направи равносметка за хода на пандемията и предприетите мерки. Той съобщи, че Гърция ще наложи още ограничения за неваксинираните срещу COVID -19 от следващата седмица.

От въвеждането на новите ограничителни мерки, насочени към неваксинираните граждани, само за две седмици желание за поставяне на ваксина са заявили над 245 хиляди души.

Гръцкият министър на здравеопазването Танос Плеврис също заяви тази седмица, че правителството може да въведе още мерки за неваксинираните. Плеврис добави, че натискът върху здравната система идва главно от пациенти, които не са ваксинирани.

Продължават да се търсят лекари, които да покрият недостига на квалифициран медицински персонал в болниците, които са подложени на огромен натиск. Частни лекари също ще се включат в битката срещу пандемията в Гърция. Капацитетът на леглата в интензивните отделения е запълнен на над 90 процента. Особено тежка е ситуацията в болниците в областите Македония, Тракия и Тесалия. Над 80 процента от пациентите, които са интубирани, не са ваксинирани.

Много заведения в страната останаха затворени във вторник в знак на протест срещу мерките, наложени от правителството с цел ограничаване на пандемията.

От миналата седмица влязоха нови ограничения в супермаркетите. Там вече може да има един човек на 9 кв.м.

Ситуацията с разпространението на коронавируса в съседна ТУРЦИЯ е сравнително нормална. През последните дни броят на заразените леко намалява. За изминалото денонощие в страната бяха регистрирани нови 22 234 случая на коронавирус и 226 починали.

Над 80 на сто от населението в Турция е вече с две поставени дози ваксина срещу COVID -19. Според данни на здравното министерство ваксинираните с поне една доза граждани на възраст над 18 години е над 90 процента. В страната вече са поставениоколо над 119 милиона дози ваксини.

В Турция в момента тече дебат за това дали е необходима бустерна доза ваксина и дали две поставени дози са достатъчни за предпазване от вируса. Някои експерти препоръчват дори поставяне на четвърта доза.

Според проф. Неджми Илхан, член на Научния съвет за борба с коронавируа, в момента диаграмата на новозаразените с коронавирус в Турция се намира в плато и през последните дни се наблюдава спад на новите случаи. Той изрази очакване, че те ще намалеят под 20 хиляди на ден в скоро време. По думите му Турция е изминала дълъг път от 2020 г., когато в страната нямаше ваксини, а настоящите бройки "са възможни само благодарение на ваксинацията".

Увеличение на броя на заразените през последните дни обаче е регистрирано в Истанбул.

Междувременно делът на случаите на коронавируса при децата на възраст от 8 до 16 години в общия брой на случаите е спаднал до около 10 процента. Очаква се намаляването на процента на заразените деца в училищна възраст да повлияе положително на ситуацията с пандемията в страната.

В РУМЪНИЯ броят на новозаразените също намалява през последните дни, но броят на починалите остава висок, а нивото на ваксинация не е достатъчно. Положителна тенденция има в два окръга, които влязоха в т.нар. "зелен сценарий", преодолявайки четвъртата вълна на пандемията.

С цел насърчаване на ваксинацията властите отпускат ваучери за храна. От началото на кампанията са поставени близо 14 милиона дози ваксини на над 7,5 милиона души.

Румънски депутати отхвърлиха предложение тестът за наличие на антитела срещу новия коронавирус да бъде включен в зеления сертификат.

Депутатите в здравната комисия са приели работещите в частния и държавния сектор да имат право на 10 безплатни теста за ковид на човек за достъп до работното място, но само за 30 дни. Хората, които имат медицински противопоказания за ваксинация, ще могат да се тестват безплатно.

Законопроектът за въвеждане на зелен сертификат за достъп до работното място обаче предизвика протести в редица градове в Румъния през последните дни.

Властите най-вероятно ще предложат прекратяване на ваксинацията с препарата на АстраЗенека от началото на следващата година заради малкия броя желаещи да се ваксинират с тази ваксина.

Междувременно стана известно, че румънски учени са създали PCR тест, който установява не само дали човек е заразен с новия коронавирус, но и в какъв стадий се намира болестта.

В края на миналата седмица Румъния включи в списъка на държави с повишен епидемиологичен риск Германия, Швейцария, Полша, Норвегия, САЩ, Босна и Херцеговина, Северна Македония. България също е поставена в червена зона на държавите с повишен епидемиологичен риск.

В СЪРБИЯ за изминалите седем дни се съобщава за средно по 3000 новозаразени. През последното денонощие са регистрирани 3219 новозаразени и 55 починали.

Премиерът Ана Бърнабич заяви вчера, че поставянето на трета доза от ваксините срещу COVID -19 е допринесло за подобряването на епидемиологичната ситуация и намаляването на броя на заразените с коронавируса в Сърбия.

Досега трета доза ваксина е била поставена на 1,26 милиона сръбски граждани, което доведе до подобряване на епидемиологичната ситуация в страната, макар тя все още да не е удовлетворителна, каза министър-председателката, като добави, че с първа доза ваксина срещу коронавируса вече са 57 процента от пълнолетните граждани, но и това е малко за постигането на колективен имунитет.

Гражданите на Сърбия могат да избират да се ваксинират с една от петте ваксини - "Пфайзер", "Модерна", АстраЗенека", руската "Спутник V" или на китайската компания "Синофарм".

През последните няколко дни в РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ се съобщава за от 200 до 500 заразени дневно. През последното денонощие бяха регистрирани 491 заразени и 23 починали.

Комисията по заразните болести в страната реши да предложи на правителството всички работещи в обществения сектор при отиване на работа да показват потвърждение за поставена най-малко една доза ваксина или негативен ПСР тест. Работещите може да представят също потвърждение за преболедуван COVID -19.

Препоръчва се още една мярка - ваксинацията да бъде задължителна за всички здравни работници.

Мерките трябва да влязат в сила десет дни, след като бъдат приети от правителството.

Много тревожна обаче е ситуацията в ХЪРВАТИЯ, където през последните 24 часа бяха регистрирани 7270 нови случая на COVID -19 и 63 смъртни случая. В страната са поставени 3,9 милиона дози ваксини, като с поне една доза са ваксинирани 52 процента от общото население.

От тази седмица работещите в страната могат да идват на работа и да влизат в обществени заведения само с дигитален европейски сертификат. За хората, които не са ваксинирани, се въвежда задължително тестване. Решението не се отнася за студенти и ученици.

През последните дни в Хърватия се извиха огромни опашки пред пунктовете за ваксинация.

Епидемичната ситуация се влошава и в СЛОВЕНИЯ. Вчера бе съобщено за нови 4276 случая в малката балканска страна.

Тази седмица броят на хоспитализираните превиши 1000 за първи път в рамките на настоящата вълна на пандемията.

Епидемиолозите описват ситуацията като много критична. Словенските здравни власти смятат, че пикът на тази вълна ще бъде достигнат в средата на следващата седмица. Очаква се броят на хоспитализираните пациенти да нарасне, а болниците и в момента са почти препълнени.

Правителството на Янез Янша реши да ангажира армията в лечението на заразените.

Броят на настанените за болнично лечение пациенти в COVID -19 в КИПЪР е скочил през последните десет дни. Въпреки влошаване на показателите за момента не се предвижда въвеждането на по-строги мерки за ограничаване на пандемията.

Министерският съвет реши да разшири обхвата за трета доза от ваксината за всички пълнолетни граждани.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase