Снимка: БГНЕС
fallback

Учениците от 1 до 4 клас ще се върнат в клас най-рано на 10 ноември, стана ясно от извънредна пресконференция на министъра на образованието проф. Николай Денков.

"Обединихме се около няколко решения - осигурените от МЗ тестове ще бъдат прилагани в училищна среда при заболеваемост над 500 на 100 000. От организационна точка децата могат да се върнат най-рано на 10 ноември. Работим те да се върнат в училище, ако тестовете бъдат своевременно доставени от дистрибуторите", уточни образователният министър.

Oще по темата
Той уточни, че при правенето на тестовете на децата ще се включат медицински сестри, родители, медиатори, педагогически и непедагогически персонал. Всички те обаче ще трябва да имат валиден документ за ваксиниране или да се тестват два пъти в седмицата, като за целта ще бъдат осигурени бързи антигенни тестове.

Тестовете са избрани от Министерство на здравеопазването. Те са два теста от един и същи тип – с отделяне на слюнка в контейнер, откъдето се взема проба, за да се направи теста.

Тестовете ще се извършват в дните понеделник и четвъртък, в началото на деня. За целта ще бъдат отделяни 30 минути за тестване, като времето ще бъде компенсирано от намаляване на учебните часове, междучасията или обедната почивка.

Ако дете отсъства поради някаква причина, в първия ден от връщането му в клас, също ще се тества.

"Минимален праг за завръщане на децата в клас ще е 50% на ниво паралелка желаещи да се тестват. Родителите трябва да са дали писмено съгласие, че искат децата им да бъдат присъствено в дадената паралелка", заяви още министърът на образованието.

За учениците, нежелаещи да бъдат тествани, обучението се организира дистанционно в зависимост от възможностите на учителите.

Всички педагогическите специалисти, ангажирани с тестването, ще получат и допълнително възнаграждение.

Професор Денков съобщи още, че след връщане на малките ученици в клас, ще се пристъпи и към горните класове.

Както е известно, със заповед министърът на здравеопазването определи днес условията, при които учениците могат да се върнат към присъствено обучение в общините, където 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население. Условията изискват осигуряване на безопасна среда и включват тестване на всички деца с щадящи тестове два пъти седмично.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

116

Всички

преди 2 години

там ,които вземате някакви решения сте "Велики умове"! Не знам за зеления сертификат ама сте за Жълти книжки,заслужени!

115

Обратно в час

преди 2 години

звучи като "Отново заедно" - нац.програма за почивките на децата....Тези са големи смешки....и сега разиграват "Лудостта на величията" с Луи дьо Финес....След две седмици ще стане "Обратно в къщи".....Всички родители са ПРОТИВ тези ГЛУПОСТИ....Поддръжниците на западните НПО, да се изнасят с бодра крачка към Западните покрайнини...Но и на хората там ще им писне и ще стане многоо забавно като в "Крилце и кълка"..ХА-ХА-ХА

114

Анонимен

преди 2 години

Тези които не искат да им тестват децата да се обърнат към Протойерей Кусан Хадавян.

fallback