Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Със заповед на министъра на здравеопазването са определени условията, при които учениците могат да се върнат към присъствено обучение в общините, където 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население.

Децата могат да се върнат в клас при тестване 2 пъти седмично, а учителите без сертификат също ще се тестват, става ясно от заповедта.

Още по темата
Условията изискват осигуряване на безопасна среда. Те включват тестване на всички деца с щадящи тестове два пъти седмично. За педагогическия и непедагогическия персонал също ще се изисква тестване, ако лицата не притежават сертификат за ваксинация, преболедуване или антигенен, или PCR тест, съобщиха от здравното министерство.

В общините, където 14-дневната заболяемост е между 250 и 500 на 100 000 население, училищните власти могат да избират между два варианта – 100% присъствено обучение при осигурена безопасна среда с щадящи тестове, или без тестване, но за 50% от паралелките по ред, определен от министъра на образованието. При 14-дневна заболяемост под 250 на 100 000 население не се изисква тестване на деца и персонал.

Заповедта дава възможност присъственото обучение да започне след 8 ноември, но конкретните дати за всяко училище ще зависят от готовността за въвеждане на противоепидемичните мерки.

Допуска се присъственото обучение да се въвежда за отделни училища или дори отделни класове, в зависимост от преценката на образователните институции и създадената организация.

Коментари Напиши коментар

154

Присъственото

преди 6 месеца

образование ПРИКЛЮЧИ....Не ги е грижа за децата, изпълняват разпоредбите отвън...Масово родителите са ПРОТИВ ТАЗИ ГРОТЕСКА....САМО РАЗНИ НПО-ТА СЕ ПЪНАТ ДА ПРОКАРАТ ДИРЕКТИВИТЕ ЗА МАСОВО ОТРАВЯНЕ С БЪЛВОЧИТЕ...В цяла Европа населението е против това издевателство....

153

На инат пускат

преди 6 месеца

Вместо грипна ваканция за децата ги пускат да се заразяват. Толкова ли НЕ могат да съобразят че СЕГА НЕ БИВА да се ПУСКАТ ИМА ВРЕМЕ през ПРОЛЕТА и ЛЯТОТО да отучват НЕКА СЕГА ОТМИНЕ първа 4-тата вълна на зараза какви занятия какво здраве всимко погубват и ще обърнат в хаос сега, ако не оставят децата на мира в грипна дълга ваканция.

152

Анонимен

преди 6 месеца

И два пъти дневно да е... е без значение... Може да се заразяват във всеки един момент.