Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според бившия министър на здравеопазванетоот ГЕРБ Костадин Ангелов не може да бъде издаван зелен сертификат на хора, които са получила само първата доза от ваксината срещу коронавирус.

Причините за това са две – първата е, че само една доза не дава достатъчна защита, втората, че се нарушава европейският регламент за зеления сертификат, в който ясно е посочено, че се издава само след втората поставена доза.

Още по темата

„Това не е амбалажна хартия в селска бакалия, това е европейски документит“, скочи Ангелов.

Според него сега целта е да се залъгват хората, че могат да се движат свободно.

Той се закани, че ГЕРБ ще сезира европейските институции за ситуацията.

„Опасно е да се лъжат хората, че са защитени след поставяне на първата доза от двудозовата ваксина. ЕК е посочила в регламента, че за защитен се смята само човек, който  е получил две дози“, каза Ангелов.

„Кои са тези експерти, които са се подписали под документа с препоръка да се издава европейски сертификат само за първа поставена доза? Не допускам, че експерти на д-р Ангел Кунечв се е подписал под такъв документ, под това безумие“, каза той.

Според него подобно решение е взето под натиск.

Зам.-кметът на София Мирослав Боршош отсече, че нищо не налага да се затварят училищата, защото процентът на заболеваемост сред децата и учителите е нисък.

„Излиза неграмотно COVID поколение“, предупреди той.

Според него най-рискови са децата от 1 до 4 клас, както и тези, на които предстоят матури – 7 и 12 клас.

„Стигна се дотам, че родителите дори не успяха да приберат учебниците на децата си. Наложи се в нарушение директорите на училищата, но те поеха този риск, да отворят коридор тази сутрин, за да си ги вземат“, коментира Боршош.

Коментари Напиши коментар

177

Анонимен

преди 1 месец

До 174 Даааа това е конспирация... Ха ха ха. Искат да ни ваксинират... и чипират.Абе теб не могат те чипира, щот не а какво да чипират. Жулни още една домашна парцуца и си лягай

176

Данчо бустера

преди 1 месец

Трябва третата доза . Третата. И чак тогава кетапа . Я . И що зелен. Що не е жельт кетала . Дис криминтатори.

175

Анонимен

преди 1 месец

До 87 нали сертификатът е за защита на хората? 14 дни след първата игла дали си защитен повече жт неваксинираните? Ако искаха да те опазят, щяха да те заключат и теб до 14 дни след втората игла. Но пък ваксинираните така или иначе се разболяват и разнасят колкото неваксинираните. Т.е. и те трябва да бъдат заключени, ако целта е спиране на разпространението. Сега целта е единствено натиск за "доброволно" ваксиниране и е извън всичко медицинско или логично.