Снимка: БГНЕС

Приема се сертификатът за преболедували от COVID-19 да се удължи от 6 до 12 месеца в рамките на нашата страна, съобщиха на брифинг от Министерството на здравеопазването.

"Още днес ще се обнови заповедта за противоепидемичните мерки", добави служебният здравен министър Стойчо Кацаров. Сертификатът в този срок обаче ще се приема само у нас, тъй като на европейско ниво няма решение за увеличаване на валидността на документа за преболедуване.

"Второто, което ще добавим към заповедта е документът за ваксина след поставена първа доза да е валиден като сертификат в рамките на един месец, докато се чака втора доза ваксина", каза още той. "Повечето хора се насочиха към ваксината, която се прилага еднократно. Тъй като това е административно предизвикан избор, решихме за нуждите на нашия противоепидемичен срок, тъй като при поставянето на първа доза от двудозовите ваксини също се издава документ, че е издаден, този документ да е валиден като сертификат в рамките на 1 месец до поставянето на втора доза. Т.е. ако сте си поставили първата доза от еднодозовата ваксина ще ви служи, за да посещавате местата, на които се изисква", коментира служебният здравен министър.

Той обяви още, че се очаква до месец за държавните и общинските служители на гише също да бъдат проверявани с тестове или да трябва да доказват преболедуване или ваксинация.

"Там да се създаде условие за чиста среда, защото те работят с хора. Там е мястото, където ако се прекъсне веригата, ще се прекъсне процесът на разпространение", каза Кацаров.

"До понеделник при проверка от РЗИ в обектите, при нарушения или нередности ще се издава само предписание, без глоби. Това е гратисен период, за да може да се тества системата и да се донагласят някои неща", добави зам.-министър д-р Димитър Петров.

"За служителите на обектите, които работят на закрито и влизат в изискването за зелен сертификат, ще бъдат осигурени безплатни антигенни тестове", каза Кацаров.

Кацаров коментира и мерките, засягащи учебния процес. „Надяваме се, че противоепидемичната мярка, която сме въвели да сработи. Направили сме всичко възможно училищата да работят. Въведените мерки са временни. Ние също искаме учебният процес да бъде присъствен максимално дълго време, но в момента сме в ситуация на невъзможност това да се случи”, каза той.

В петък най-късно системата ще започне да издава сертификат и на хора, при която инфекцията е установена с антигенен тест.

"Надяваме се, че противоепидемичната мярка, която сме въвели да сработи. Направили сме всичко възможно училищата да работят. Въведените мерки са временни. Ние също искаме учебният процес да бъде присъствен максимално дълго време, но в момента сме в ситуация на невъзможност това да се случи", уточни Кацаров за мерките за учениците.

Здравните власти съобщиха още, че положението е тежко, но не трябва да забравяме и за другите заболявания на хората.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase