Снимка: БГНЕС
fallback
"Идеята за трета доза дойде в началото на този месец. Според препоръките на САЩ тя е за хора с проблем с имунната система, който им е попречил да изградят добър имунен отговор след първите две дози. Тези хора са някъде 3-4%". 
 
Това заяви пред Нова тв вирусологът проф. Радостина Александрова.
 
Тя обясни още, че не е необходима реваксинация.
 
"Доживотен имунитет няма как да знаем дали има за коронавируса. Все още е рано да се каже", каза проф. Александрова.
Oще по темата
 
"Бустерната доза е за хора с нормална имунна система, но със съпътстващи заболявания, които имат нужда от още подсилване на имунитета. Смята се, че тази доза не е належаща, защото хората са достатъчно добре защитени", заяви специалистът.
 
Тя посъветва хората да не изпадат в паника с измерването на антитела.
 
"Наличието им не означава, че сме защитени, а липсата им - че не сме. Възможно е имунитетът да отслабне с времето, но това е нормално", подчерта вирусологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 22 В повечето от тези държави можеха да махнат мерките и без ваксинация. И някакси си пропуснал много други държави, които са много ваксинирани и "нормалното" не се е върнало. Недей приписвай вината за мерките на ниската ваксинация! За ежегодното ваксиниране, по същата логика можеш да кажеш "и всеки месец ще се реваксинираме, какво от това?"

19

До Анонимен 17

преди 2 години

Няма ги, защото няма смисъл от тях. Все едно да се ваксинирате срещу варицела, за да не хванете морбили. Няма никакъв смисъл. Уханският вирус от 1995 е грипен вирус А, а не коронавирус.

18

Анонимен

преди 2 години

Виж какво се случва във ваксинираните Португалия, Испания Дания Норвегия, Швеция, Исландия, Малта, ОАЕ.....Няма мерки, икономиката се възражда в болниците единици ковид болни, смъртност минимална. Колко ще трае имунитета , не знаем. Може би ежегодно или през година ще се реваксинираме. И какво от това?

fallback