Снимка: БГНЕС

Към момента не е необходима масова реимунизация, обяви пред БНР главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Общото мнение на специалистите е, че в масовия случай при човек, който е реагирал нормално на антигенното дразнене, трета доза не е необходима“, поясни той.

„Само че в медицината 2 и 2 не винаги е 4. Всеки реагира на база на собствения организъм. При хора, които по някакви причини имат по-ниско ниво на антителата, което предполага изследване на антитела и на клетъчен имунитет, може да се препоръча трета доза. Подробностите са важни – каква ваксина да бъде направена, в какъв срок, какви изследвания трябва да направят хората. Искаше ми се да има единно европейско решение, но няма смисъл да чакаме, интересът е голям. Това ще се случва минимум 6 месеца след завършения цикъл на ваксиниране“, допълни Кунчев.

По думите му в момента сме свидетели на поредната вълна на коронавирус, а положителните проби са между 8  и 9,5% от всички направени тестове. Той добави, че расте броят на приетите в болници, което поставя здравната система под натиск.

“Ако през следващите две седмици започне лек спад, това би било добър вариант.Не трябва да гледаме на този процес като на някакво чисто природно явление, в което сме просто наблюдатели, защото другите данни, които имаме от различните страни показват, че общества, които реагират единно и изпълняват указанията на експертите, преминават много леко през тази четвърта вълна“, коментира Кунчев.

Още по темата
„Колкото по-малко имунизирани имаме, толкова по-интензивна е вълната, толкова повече хора с в болница, съответно процентът на починалите е по-голям“, каза още държавния здравен инспектор.

Според него у нас антиваксърството е толкова активно заради социални явления.

„Да имаш държавата за враг, да не вярваш на никого, а да вярваш на това, което прочиташ в абсолютно неясни източници. При 6 млрд. направени ваксини до момента да твърдиш, че има неясноти, е безумно“, коментира специалистът.

Доц. Ангел Кунчев поясни, че другата седмица ще бъде коригирано ограничението за публиката на спортни събития.

Здравният инспектор посочи, че хора, които са изградили имунитет по време на боледуване, за което не са разбрали, е нормално да притежават сертификат. Срокът на ваксинационните паспорти според него ще бъде автоматично удължен.

Коментари Напиши коментар

122

Държавата

преди 1 година

е отколешен враг на гражданите.

121

Анонимен

преди 1 година

Колкото по-малко имунизирани имаме, толкова по-интензивна е вълната, толкова повече хора с в болница, съответно процентът на починалите е по-голям, каза още държавния здравен инспектор." Такааа, да видииим: В Сърбия (данни от вчера) има 5389 нови случаи при направени 15679 проби, което прави около 32%! В болница са 5811 души, на респиратори са 217 души, а са починали 43 души. Защо така бе, Локумчев? Нещо не ти се потвърждават твърденията май?

120

Анонимен

преди 1 година

Броя на починалите, драги, се дължи на некадърно лечение и безхаберие, а не на вирус. Преди години в инфекциозна щяха да ми уморят детето, заради пуста клинична пътека... але, хоп.