Снимка: БГНЕС

На 5 октомври ще бъде представена българската ваксина срещу коронавируса, обяви директорът на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН проф. Андрей Чорбанов.

Специалистът е на мнение, че преболедувалите нямат нужда от ваксина, тъй като вече имат защита.

„Всички резултати в световен план показват, че имунитетът на прекаралите COVID-19 е много висок и на практика те няма нужда да бъдат ваксинирани. Това е един от основните моменти, които трябва да се дискутират”, обясни той в ефира на Нова телевизия.

По думите му антителата не са белег и фактор, който трябва да бъде отбелязван. “Те се синтезират от организма на прекаралите заболяването, когато той продължава да се среща с хора, които са позитивни по отношение на вируса, т.е. когато бъде провокиран. Фактор на защита са други имунни компоненти, които гарантират защита на организма през по-дълъг период - за цял живот”, поясни проф. Чорбанов.

Още по темата
„Ваксинацията трябва да бъде доброволна и от този аспект всеки един пълнолетен човек трябва да прецени сам за себе си до каква степен е готов да поеме риска от заболяването или не”, категоричен бе Андрей Чорбанов. „Всеки който се чувства застрашен и ако ваксината е факторът, който ще го накара да не се чувства така, трябва да се ваксинира”, допълни имунологът.

Той коментира и необходимостта от поставяне на бустерна доза от ваксината срещу COIVD-19.

„Допълнителни дози за ваксини в общия случай се поставят, когато организмът не е реагирал достатъчно адекватно. Дори и при БЦЖ ваксините е така. Навсякъде се въвежда такава доза най-вече за възрастните хора. От този аспект третата доза се прави като аналог на другите ваксини”, заключи Чорбанов.

Коментари Напиши коментар

80

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 89 Стотици хиляди са като теб,вярвай ми.И така им е по-изгодно да ни ограничават и манипулират.И никой не ги слага в статистиката,защото процента хоспитализирани и починали ще се срине.

79

Чака

преди 1 година

Да бъде купен от Франция, но няма да стане. Този е по-зле и от Слави. Много лъже.

78

Анонимен

преди 1 година

Поне вече има яснота какви вакси ще произвежда новия завод на Домуса. Кофти. Това не бива да се прави.