Снимка: БГНЕС
fallback

До колко са защитени от коронавируса ваксинираните коментира експерт. "С течение на времето имунитетът избледнява и може би е добре да се слага и трета доза от ваксината срещу COVID-19", обясни пред Нова тв доц. Любомира Гломб - началник на отдел "Вирусология" в НЦЗПБ.

Oще по темата

Според нея третата доза може да е бустерна доза при хора, които не са изградили имунитет.

По думите й, обаче у нас този въпрос не е релавантен. "Ние едва се справяме с първа и втора доза, дори "едва" е оптимистично казано. Ние не се спазваме", каза още тя.

"Това което се вижда от данните е, че имунитетът е съхранен – имаме данни за 1 година по отношение на ваксината и за почти 2 години по отношение на преболедуването", посочи Гломб.

По думите й за момента вариантът "Мю" не е актуален за България. Южноафриканският вариант също пробивал ваксината, но не стигнал у нас, коментира още тя.

Гломб смята, че е добре като се съобщава от МЗ колко хора са починали, да се вижда и информация дали имат пълен курс от ваксинация.

"Наблюдавам какво се случва в другите страни. Хората в болниците са предимно неваксинирани. Нека гледаме какви са тенденциите, а не единичните случаи", призова Любомира Гломб.

Тя изрази надежда, че със започването на новата учебна година мерките в училищата ще се спазват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Анонимен

преди 2 години

Глупости;) Ако си го карал имаш имунитет за поне няколко години напред, а 'новите варианти' се различават с 0.3% от старите

52

Анонимен

преди 2 години

" Гломб смята, че е добре като се съобщава от МЗ колко хора са починали, да се вижда и информация дали имат пълен курс от ваксинация. " По-добре е за всеки починал да се казва неваксиниран, частично ваксиниран, напълно ваксиниран.

51

Анонимен

преди 2 години

Графенът е наноматериал (съединение, съставено от малки частици), за който се знае, че има антибактериални и антивирусни свойства. Наред с други качества, той е гъвкав, проводим, лек, здрав и според наличните данни е най-тънкият материал в света, което е причина той да бъде интерес в различни иновации. Материалът е изолиран за първи път през 2004 г.

fallback