По данни на НЗОК над 80% от леглата, предвидени за COVID пациенти, са заети, като над 300 от пациентите са за интензивно лечение.

"Данните са каквито ги очаквахме, няма изненада в модела на развитие на четвъртата вълна. За година и половина се научихме как се движи това заболяване. Натискът винаги е бил голям, но уроците са взети. Пътят да се облекчи натискът е да се подобри доболничната помощ", заяви в "България сутрин" председателят на Българската болнична асоциация адвокат Свилена Димитрова.

Още по темата

Според нея няма нужда от допълнителни мерки, а е важно въведените да се спазват.

"Мерките, които имаме, са доста либерални, но предпазват от безразборното разпространение на вируса. В COVID зоните към ДКЦ-тата хората могат да се диагностицират, а скоро да получават и безплатни лекарства. Това е един начин, по който да накараме хората своевременно да започнат да се лекуват, да има къде да се насочат при първите симптоми", коментира още Свилена Димитрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя е категорична, че така в лечебните заведения ще се приемат само пациенти, които наистина имат нужда от болнично лечение.

"Въведените мерки, адекватното доболнично лечение и ваксинацията са начините да не развиваме тежка картина в болничния сектор. Масово се разболяват неваксинирани и непреболедували. Такава е ситуацията и в други държави, надявам се това да е стимул за хората да отидат и да се ваксинират", добави Димитрова.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase