Снимка: БГНЕС

НЗОК има достатъчно средства да плати за амбулаторното лечение на пациенти с леки и средни симптоми на коронавирус. Тук се включват освен прегледи и различните видове изследвания. Това заяви пред БНТ проф. Петко Салчев – управител на НЗОК.

Още по темата
"При разчетите искахме допълнително около 25 млн. за изследванията, които ще бъдат правени, заделени са 5 млн. за колегите в първичната помощ, 5 млн. в специализираната извънболнична помощ. Средствата ще бъдат достатъчни и смятам, че касата и от миналата година, и тази година не е спряла да се разплаща със своите договорени партньори. Има достатъчно средства и искам да успокоя, че ние няма да спрем плащанията", каза Салчев.

Той уточни, че за да се дадат безплатни лекарства на болните от коронавирус на амбулаторно лечение, пациентът задължително трябва да посети лекар. Трябва да бъде прегледан, да му бъдат направени изследванията и по електронен път ще му бъде изписана рецепта, и ще му се предоставят лекарства. Вече лекарят няма да дава информация по телефона, както досега.

Проф. Петко Салчев каза още, че НЗОК се разплаща и вчера е пуснал средства от т.нар. "неблагоприятни условия" към болниците и извънболничната помощ. Всичко е изплатено, увери Салчев.

Управителят на НЗОК отрече да има злоупотреби със средства на касата в ковид кризата. "Ние заплащаме дейност, която е извършена. Там, където виждаме, че не е извършена дейността, не я заплащаме.

Коментари Напиши коментар

22

Програмист

преди 3 месеца

Ваксините са безплатни именно за да може всички да се предпазят. Тези, които отказват са направили доброволен и съзнателен избор, и поради това следва да си платят лечението. А и очевидно тази група хора не вярва на науката, защо тогава искат да бъдат лекувани от специалисти? За тях има чесън, баене, леене на куршум и други "всепризнато" работещи методи.

21

xaxsasб

преди 3 месеца

До Програмист - Щеше да е хубаво и ваксинираните да си платят ваксините вместо да тежат на бюджета, ама нали света принадлежи на тия дето виждат месията в телевизора. :}

20

Анонимен

преди 3 месеца

Интересно как модераторите определят чие мнение е релевантно да бъде изтрито. Тихата цензура е доста мотивираща.