Снимка: БГНЕС

Актуализацията на бюджета на НЗОК беше одобрена на първо четене от парламента.

Системата ще получи допълнително 134 млн. лв., от които 120 млн. лв. за здравноосигурителни плащания, 10 млн. лв. за административни дейности и 4 млн. лв. за резерв.

Здравният министър Стойчо Кацаров обясни, че НЗОК не е платила 4 милиона лева на болниците през годините, защото са били над определените от Касата лимити и това са здравно-осигурителни плащания, въпреки че се наричат административни разходи.

"С тези пари ще се подкрепят болниците, лекарите, фармацевтите, стоматолозите, за да се даде сигурност и спокойствие на системата", коментира той.

Още по темата
"От гледна точка на настъпващата пандемична вълна е важно не само приемането на законопроекта, важно е и той да бъде приет възможно в най-кратки срокове, за да даде сигурност и спокойствие на системата в планирането и провеждането на мерките за противодействие на четвъртата пандемична вълна, която настъпва", каза министърът.

Депутатът Даниела Дариткова обяви, че парламентарната група на ГЕРБ няма да подкрепи предложените промени, защото в условията на пандемия е недопустимо да се отпускат повече средства за административни разходи. Тя посочи, че има и сериозен преразход на средствата за лечение на деца в чужбина.

ИТН настоява в актуализацията на бюджета на Здравната каса да се осигурят пари за добавка и за магистър-фармацевтите, които работят в болничните заведения, като по техни изчисления става дума за един милион лева.

Бившият здравен министър от ГЕРБ Костадин Ангелов отсече, че актуализацията не е нужна и това се доказва от становището на БЛС, който възразява срещу начина на разпределение на средствата.

"Защо БЛС отказва да подкрепи така внесения законопроект? Ами много просто - българските лекари бяха излъгани, с българските лекари Министерство на здравеопазването се подигра по най-брутален начин, като за последните няколко месеца те не получаваха парите си по 1000 лв. за първа линия", каза той.

От БСП обявиха, че също имат свои предложение между двете четения на актуализацията.

В предложената актуализация на бюджета не са осигурени средства за училищата в условия пандемия, заяви Георги Михайлов.

"Само през пролетта на тази година на ученик са изразходвани, и то от бюджетите на училищата, средно по 25 лева на ученик. Представете си каква сума представлява това за държавата в момента – около 25 милиона лева", каза той.

Според Хасан Адемов от ДПС начинът, по който ще се разпределят парите от НЗОК е новата „джипка“.

"Ние всички бяхме против това „джипката“ да разпределя разходите. Сега определяме нова „джипка“ – Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса, само че тази „джипка“ вече е с девет места. Трябва ли на девет човека, от които 4-ма представители на държавата, да им дадем възможността да разпределят по собствено усмотрение, без методика, 120 милиона лева", коментира той.
 

Коментари Напиши коментар

7

Сата НАТО

преди 3 месеца

за последните няколко месеца те не получаваха парите си по 1000 лв. за първа линия ----///---- Защото изобщо нямаше първа линия.

6

Анонимен

преди 3 месеца

Оставка мутри

5

House M.D.

преди 3 месеца

Камелийче, бюджетът не е минал. Ще мине, когато бъде приет на второ четене.