Снимка: БЛС

Български лекарски съюз категорично (БЛС) възразява срещу начина на разпределение на средствата по актуализацията на бюджета на НЗОК, която беше гласувана на първо четене от Здравна комисия.

Недопустимо е допълнителните 120 млн. лева да бъдат дадени без ясно разпределение по направления и решението за това къде да бъдат насочени да е оставено в ръцете на Надзорния съвет на НЗОК, се казва в  изявление на БЛС.

Мотивът за това решение, а именно - динамичната обстановка с пандемията и трудността да се предвиди точно по кое направление колко пари ще са необходими - е несъстоятелен. На прага сме на четвърта вълна, имаме опит, познаваме добре вируса и знаем какви са потребностите на системата. Подобен аргумент не може да бъде оправдание за така направеното предложение.

Още по темата

От предвидената актуализация не става ясно отделени ли са средства за новата амбулаторна процедура за домашно лечение на COVID-19, която подготвя МЗ, и в какъв размер са те. Нещо повече: до този момент в БЛС няма постъпило предложение за нея, няма направени разчети, няма зададени критерии, не е ясно и каква е сумата, която ще заплаща НЗОК.

След всичко казано по-горе Български лекарски съюз пита: С толкова много неизвестни кой ще гарантира справедливото разходване на тези средства? Как и по какви критерии НС на НЗОК ще решава как да бъдат разпределени парите по съответните направления? С липсата на прозрачност и предвидимост относно допълнителния ресурс няма как да бъде осигурено спокойствие за работещите в системата. А то е фундаментално за медиците в условията на ковид пандемия.

Несигурност има и по отношение на парите за първа линия по Методиката за определяне размера на сумите, заплащани от НЗОК, за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка. Още с влизането й в сила до БЛС бяха изпратени редица сигнали за неясни моменти в нея и проблеми при тълкуването й. На 5 август поискахме да бъде подписано съвместно указание между БЛС и Надзора на НЗОК, за да могат те бъдат изчистени. Близо месец по-късно - указание все още няма, а проблемите се задълбочават. Повече от месец БЛС очаква от НЗОК и Анекса за увеличението на цените на Ковид пътеките, но и той липсва.

Всичко това се случва на фона на лавинообразното увеличаване на заболелите от Ковид и поредната жестока битка, която колегите водят, без да им бъде осигурено спокойствие и сигурност.

Български лекарски съюз призовава народните представители да се съобразят с мнението на съсловието и да не приемат в този вид актуализацията на бюджета, която предвижда допълнителните 120-те млн.лв. да бъдат разпределяни с решение на Надзорния съвет на НЗОК без яснота за какво ще бъдат разходвани.

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 3 месеца

Явно пари няма и се чудят как да ги бамалят и понеже лекарите не протестират като рестонтьорите затова им намалиха парите на 250 лв за първа линия смешно-тъжно Скапана държава

4

ИзвинетИ , амЪ:

преди 3 месеца

В държави с население от 10 пъти по-голямо от България / 70 млн. / се оказва че имат само 93 болници , за сравнение , по времето на СОЦА ТЕ БЯХА 438 в България , а сега са над 15 000 болници , повечето на такива ка то тия от БЛС , всеки с по над 10 ЧАСТНИ болници , които имат и ДОГОВОРИ С ДЪРЖАВНИТЕ !А сещайте се какъв е резултата :Частните болници са на печалби с милиони , а държавните боници , на загуби с милиони ! За това , ЗАКРИВАНЕ И НА БЛС , за да отдъхнат ДЪРЖАВНИТЕ ...

3

ДА ВЕ !

преди 3 месеца

До Анонимен.. нито се накрадоха , нито се наядоха , повръщат и пак ядат ли ...ядат!Ъочно този съюз опразва НЗОК !Как не ги е срам , Бойко ВСЯКА ГОДИНА увеличаваше парите за НЗОК , и все по-зле става здравеопазването !