Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Независимо, че здравното министерство се отказа засега от идеята да има ограничителни мерки за заведенията във връзка с увеличаващия се брой заразени, браншовите организации на заведенията възнамеряват да проведат утре обявените вече е от тях протести. Това съобщи пред "24 часа" Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

По-рано от Конфедерацията на българския туристически бизнес остро възразява срещу „обявеното убийство на българския туризъм“. Тази сутрин директорът на Столичното РЗИ Данчо Пенчев обяви от утре намален капацитет на заведенията в София до 30% и работно време от 6 до 23 часа.

Още по темата

"Популизмът и псевдо борбата с епидемията отново взимат връх! Пак се бием с брашно срещу вятърни мелници. По средата на лятото имитираме мерки, които буквално закриват туристическия сектор. Достойно продължение на политиката на временния здравен министър Стойчо Кацаров“, посочват в позиция от организацията.
 
"Сякаш напук ръководството на служебното здравно министерство се готви да затвори огромна част от българския туризъм и стартира от София чрез подопечното й СРЗИ. За съжаление, намеренията им не са да спрат до тук.
Отделен въпрос е, че до момента няма и никакви мерки в подкрепа на бизнесите, които държавата смело се готви да затрие. А регионалният принцип на ограничения означава едно - никой да не чака такава.

Използваме случая да се обърнем към президента Румен Радев, който носи отговорност за действията на назначените от него министри. И в частност за напълно некомпетентния Стойчо Кацаров", оплакват се от браншовата организация.

От Конфедерацията обвинят президента Румен Радев, е става съучастник в убийството на българския туризъм.

"Това, което се случва е грозно и е лишено от всякаква логика. Това е дискриминация в най-директния й вид. Това е геноцид не само над работодателите и трудещите се в българския туристически сектор, но и срещу всички млади българи.

Настояваме възможно най-бързо да отстраните от поста министър Стойчо Кацаров, защото той използва всяка останала му в министерството минута за разправа с българския малък и среден бизнес“, пише в позицията на организацията.
 
"Многократно предоставяхме на обществото конкретни доводи, защо не бива да се ограничава работата на заведенията и туристическите обекти и как от тази популистка мярка няма никакъв смисъл. На хората облечени във власт обаче, изобщо не им пука, защото работят на държавна заплата и опитват да прикрият некомпетентността си и тоталния провал на ваксинационния процес чрез разправа с бизнеса", припомнят още от там.

От Конфедерацията призовават да се преустанови геноцида над българския туризъм.

"И понеже вече не вярваме, че ще ни послушате, ние сме готови да защитим правата си с всички възможни средства! Мирни и не чак толкова мирни…", заканват се още работещите в туризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase