Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

„Трябва да спринтираме много мощно до септември, в противен случай има рискове от следваща вълна“, каза в интервю за БНР доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на Световната здравна организация за България.

„Ваксинираните с две дози към днешна дата са само 759 хиляди души, около 10% от българското население. Здравните работници са около 20% ваксинирани“, посочи той.

Oще по темата

„Очевидно някаква конспиративна теория, някакви послания на недобронамерени към ваксинацията, към науката, към рационалното поведение групи, ги вкарва в много голям риск за тяхното здраве и за здравето на роднините им“, коментира Околийски.

Според него антиваксърите у нас създавали впечатление за много голяма масовост, защото по думите му „имат много кресливи гласове“, но всъщност били  малка група.

Няма нищо притеснително в това да се таргетират определени уязвими групи, смята Михаил Околийски по повод обявеното от здравното министерство начало на кампания за популяризиране на ваксинацията в ромските общности. Това ще се случва с помощта на ромски медиатори, духовни лидери и шоу звезди.

„Досега Министерството на здравеопазването не се съобразяваше с нашите препоръки, включително да въвлече религиозни лидери и лидери на общността“, поясни здравният експерт.

Той определи като „изключително тревожен факт“ липсата на национална ваксинационна кампания, преди появата на клиповете по линия на кампанията Европейската комисия „Прегърни живота“.

Може да се говори за дългосрочна защита от ваксината, каза експертът. По въпроса с починалите от делта варианта на вируса във Великобритания, въпреки че са били ваксинирани, Околийски заяви, че това не значи, че „ваксината не работи“.

Липсата на достъп до медицински услуги предизвика двойна смъртност в България по време на пандемията, отбеляза още Михаил Околийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

254

Petra

преди 2 години

Нека ваксърките и ваксърите да се ваксат. Така ще освободят място за нормалните хора.

253

прочетете

преди 2 години

биографията на Околийски и ще разберете защо така яростно агитира за ваксинирането.Ами той защитава интересите на фармацевтичните компании,които богато му се отплащат за това.Значи-ще се дават милиарди за ваксини с недоказан ефект,а ще събираме дарения в кутийки за болни ,умиращи деца и всякакви нещастни хора.Наистина трябва да е подсъдно всяването на паника.Да каже въпросният господин кога няма да има вълна,щом е толкова наясно с пандемията.

252

Анонимен

преди 2 години

Никой не вярва на *** от СЗО. Това са хора добре платени получаващи комисионни за повишена ваксинация и то с *** от запада. Защо не дадоха възможност на населението да си избере руски ваксини и защо тях не се внасят и не се рекламират по телевизии?Защото Русия са я обявили за лошата страна и за нея само санкции се полагат а не да и се купуват ваксини с 97 % ефикасност и не водещи до тромбози и безплодие.Не ви щем западните отрови за нищо на света.

fallback