Снимка: БГНЕС
fallback

Ресторантьорите са недоволни от думите на здравния министър Костадин Ангелов, че и след 21-ви декември мерките няма да бъдат разхлабени, а заведенията към местата за настаняване ще останат затворени.

Oще по темата
Преди три седмици, когато бяха обявени новите рестрикции, икономическият министър Лъчезар Борисов публично обеща на бизнеса, че всичко ще заработи отново, макар и при строги хигиенни и противоепидемични мерки след 3-седмичния период, пише в писмо на БХРА до премиера Бойко Борисов с копие до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова.

За пореден път управляващите не изпълняват обещанията и ангажиментите си към бизнеса и откровено подвеждат инвеститорите, недоволни са от бранша.

От там изтъкват, че хотелите и къщите за гости в цялата страна вече имат направени резервации за Коледа и Нова година, а техните клиенти очакват да посрещнат празниците в безопасност в местата за хранене и настаняване.

Че именно това са най-сигурните бизнеси и са взели най-строги мерки призна и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В трудната икономически година, заради мерките за ограничаване на пандемията, двуседмичните празници в края на 2020 г. са единственият шанс за местата за настаняване да оцелеят и да запазят персонала си. Ако сега обаче не бъдат отворени заведенията в хотелите или не бъдат компенсирани от държавата финансово, хиляди хора ще посрещнат 2021 г. на опашките пред бюрата по труда, заявяват от бранша.

За персонала и собствениците на хотелите няма предвидени компенсации, тъй като техният бизнес не е затворен със заповед. Но реално не им е позволено да работят, тъй като потенциалните им клиенти няма къде да се хранят на спокойствие. И дори малцината, които все пак решават да почиват, трябва да ядат в петзвездни хотели единствено в стаята си, което помрачава честването на празниците.

В случай, че мерките наистина бъдат удължени и след 21 декември, от БХРА настояваме спешно да заработи схема за компенсиране на собствениците на хотели и заведения, за да се избегнат масови фалити. Според нас финансовата помощ от страна на държавата към хотелиерите и ресторантьорите вече е задължителна и тя трябва да бъде в размер минимум на 30 на сто от оборота за периода на затваряне от предходната година, а за новите бизнеси – на предходния период, в който са били отворени с пълен работен капацитет, посочват от асоциацията.

От там настояват да бъдат предвидени и помощи за персонала в хотелите и заведенията към тях, които в момента не могат да се възползват от нито една социална мярка, тъй като се водят работещи, макар и само на хартия - със 100% от дължимата им заплата, а държавата да поеме и всички осигуровки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

107

иванов

преди 3 години

Никакво отваряне . Това е истината....На който не му харесва да го продава - това е положението

106

Анонимен

преди 3 години

Тия се оказаха най-наглите типове от всички "бизнесмени" ! Аман вече - опищяха света !Никакво отваряне - до фалит !

105

Анонимен

преди 3 години

Никво отваряне, баба им все по кръчмите е висела!

fallback