Снимка: БГНЕС

Вирусологът, член-кореспондент на Руската академия на науките и доктор на биологичните науки Сергей Нетесов разказа за необичайно свойство на коронавируса, което изненада специалистите.

"Най-необичайното е, че SARS-CoV-2 съчетава функции, които преди са се срещали в редица други вируси, но поотделно", каза той в интервю за Lenta.ru.

Според него, дисрегулацията на имунната система е характерна за вируса Ебола, а синдромът на дисеминирана коагулация на кръвта е регистриран както при Ебола, така и при вируси като хеморагична треска, треска на денга, хеморагична треска с бъбречен синдром, предава БГНЕС.

Нетесов посочи като често срещано погрешно схващане, че загубата на обоняние е изключителен симптом на коронавируса. Ученият заяви, че поне 20 инфекции имат този симптом, тъй като проникват в тялото чрез дихателните пътища, засягайки окончанията на обонятелните нерви.

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 3 месеца

Не е оръжие а експеримент излязъл извън контрол.

30

Син карабинер

преди 3 месеца

Covid-19 не особено различен от грипните вируси. Нито е по-смъртоносен. Но е характерно, че Covid-19 е по-устойчив извън човешкото тяло.

29

(-_-)

преди 3 месеца

Изглежда, че ковида е някакво биологично оръжие. Нещастницитe просто имат нужда от периодични глобални кризи, за да продължава това безумие..