Снимка: БГНЕС

Австрия е толкова успешна в забавянето на разпространението на коронавируса, че други държави и по-специално Германия, са прекопирали плана й за облекчаване на карантината, заяви консервативният австрийски канцлер Себастиан Курц, цитиран от Ройтерс.

Алпийската държава рано предприе мерки срещу епидемията и преди повече от месец затвори ресторанти, барове, театри, по-маловажни магазини и други места, където се събират много хора. Гражданите бяха призовани да си останат у дома и да работят от вкъщи, когато е възможно.

Тези карантинни мерки допринесоха за ограничаване на дневния темп на нарастване на заразените до по-малко от 2 процента и Австрия досега е регистрирала 510 починали от заразата, колкото някои по-големи страни обявяват ежедневно. Германия предприе подобни мерки и двете страни имат приблизително еднакви темпове на нарастване на смъртните случаи.

В изказване пред долната камара на парламента Курц изтъкна, че много страни, сред тях и Германия, са възприели "стъпка по стъпка" австрийския подход - не само карантинните мерки, но и плана за постепенно възстановяване на различните дейности. Това показва, че взетите от правителството мерки са били правилни, каза Курц, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase