IStockphoto
fallback

По стара българска традиция, на Бъдни вечер се ядат само постни ястия. На масата на всяко семейство трябва да има нечетен брой гозби, като обикновено всички ние избираме между 7, 9 или 11.

Едно от основните неща, което всяка домакиня приготвя за празника, е обреден хляб. В него не бива да има яйце, масло или мляко. Ето защо много от рецептите са със сода. Друго нещо, което се консумира за обяд или вечеря, са чушките, пълни с боб и постните сарми.
 
Тъй като навън вече е студено и в много къщи вече се намира кисело зеле, то днешната ни рецепта е за сарми. Само че те не са с кайма, а с гъби и праз лук.
 
Ето и рецептата:
 
- 1 праз лук;
- 400 г гъби печурки;
- 150 г ориз;
- 1 кисела зелка;
- 1 среден буркан доматен сок;
- олио на вкус;
- 1 кубче гъбен бульон;
- 1 с. л. пресен или замразен магданоз;
- 1-2 средно големи моркова;
- сушен джоджен на вкус;
- сол на вкус;
- по 2 щипки кимион, червен и черен пипер, чубрица
 
Всички продукти ще откриете ТУК. А как да приготвите постните зелеви сарми, вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

ПорЦелан

преди 3 години

Постните зелеви сърми стават много хубави ако се нарежат шайби от бахур и се сложат между сармите по време на варенето. Добре е да е домашен бахура, но и в Лидъл продават с не лошо качество сега.

4

Анонимен

преди 3 години

Постни сарми, спаси мисирка!

3

Анонимен

преди 3 години

Защо да постна сарми? Постни това, постни онова, всички ме карат да поствам некакви манджи.

fallback