Снимка: Dnes.bg

Общ преглед

В "Без будилник" ви срещаме с интересни хора или ви водим на нови места. И тази седмица сме ви подготвили нещо различно - среща с две сръчни дами, които създават сами своята коледна украса, подарък или картички.

Вече избрахме дали да извадим елхата от найлона или да заложим на естествено дръвче, но какво става с украсата? А с картичките? Или пък свещта, която да запалим на коледната трапеза, за да ни вдъхне уют.

Сигурно повечето от вас знаят за традицията да купим нещо ново за елхата или за дома. Но какво ще кажете да си го направим?

Точно това правят Надя и Таня. Надя се занимава отдавна с плетене и шиене на гоблени, но едва преди няколко години ѝ хрумва, че може да започне да прави картички от тях.

И така преди няколко години тя се захваща и в началото на декември започва да търси идеи какво да избродира, за да зарадва близки и приятели. От снежинки, през снежни човеци, до пингвинчета и еленчета - тя бродира всичко. Така всеки, който получи коледна картичка от нея, е сигурен, че ще получи нещо уникално.

Но естествено творческият устрем не спира само с това. За да си създаде коледно настроение тя излиза и сред природата. И така в коледната украса се вмъкват няколко шишарки или пък сушени листа.

Последната ѝ страст обаче става иглонабиването. Това е техника, при която разчепкана вълна се набива със специални игли. И така може с малко умения, много търпение и капка фантазия да се създадат какви ли не неща.

Например - играчки за елха. С разноцветна вълна и малко търпение тя създава свои собствени играчки. А за радост на децата с помощта на цветна вълна - и любими герои от анимационни филмчета. Разбира се, щом идва Коледа, те си имат и коледни шапчици.

Надя дава и още идеи - за уханна Коледна украса можем да изпечем джинджифилови сладки, с които да украсим елхата. Ако преди това не ги изядем обаче! А можем и да окачим пръчици канела, за да внесем малко аромат в Коледата.

Ако пък не ви се занимава с подобни неща, сръчните дами дават още идеи - окачете купешките играчки на корниза. Завържете им панделки и ги подредете. Колкото по-хаотично, толкова по-добре.

Интересно е и какво може да стане от малко зебло, изостанали панделки от стари подаръци и различни клончета - изкуствени или естествени. Например най-обикновената бяла свещ се превръща в симпатична украса. Таня  казва, че ѝ харесва да подари нещо такова, защото е вложила нещо от себе си. А това винаги се оценява.

От нея пък идва идеята да зарадваме децата, като напълним чорапчета с ориз. Слагаме им няколко копчета и ето - снежен човек.

Но независимо дали ще си направите сами коледната украса, някой ще ви подари нещо, направено от сърце, или пък сами ще запретнете ръкави, коледното настроение е в самите нас. А ако пък не ни е коледно, чаша горещ шоколад или червено вино винаги внасят топлина и коледен дух!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар