Отец Илиян Илиев по време на богослужение в храма.
fallback

За чудото на Рождество Христово, за това дали се подменя празникът днес и за духовното израстване на българина - отец Илиян Илиев, свещеник в катедралния храм в Стара Загора "Свети Димитър", в интервю за Dnes.bg. 

Отец Илиян, кое е чудото на Рождество, какво празнуваме на Бъдни вечер?

Тиха нощ, свята нощ...– всички ние сме слушали тази песен като деца, слушаме я и днес и всеки от нас си спомня как едно неземно чувство на радост го обзема при мелодията и стиховете, писани за нашия Спасител и Изкупител – венецът на Божието творение.

Раждането на Исус Христос – това е радостната вест и чудото, което очакваме на този ден. Въплъти се в човешки образ Този, Който ни избави от греха, като го понесе на плещите си. Този, за когото говореха пророците и всички обещания за него се изпълниха.

Роди се Божествената любов, която дойде не с грозна мощ, а тихо и скромно, в пещера във Витлеем, положен в ясли. Това е великата тайна и би трябвало да се замислим върху нея.

Духовната страна на празника е винаги да носим в сърцата си неговата най-голяма заповед „Да любите един другиго, както аз ви възлюбих”, да бъдем като Спасителя милостиви и любящи.

А как протича подготовката за нас българите за този голям празник смятам, че повечето хора знаят древните наши традиции. Всъщност тържеството за празника започва от 20 декември - предпразненство на Рождество Христово, когато се чества и паметта на св. Игнатий Богоносец - Игнажден. От този ден започва подготовката за коледуването. Началото на самото коледуване е в нощта на Бъдни вечер. По стар обичай благочестиви младежи, пременени в народни носии или облечени като овчари, посещават домовете на вярващите християни, за да им честитят Рождество Христово. Трапезата на Бъдни вечер е богата, но постна.

Според православната традиция преди да започне вечерята на софрата се поставя паница с варено жито, на което се закрепва запалена свещ. Домашното кандило пред иконата пламти и благодатно милва с блeдата си светлина лицата на всички, застанали прави край масата. Стопанинът или най-малкият чете Господнята молитва "Отче наш...", прикаждат трапезата и запяват Рождествения химн.

Твоето Рождество, Христе, Боже наш,
озари света със светлината на познанието.
Защото в него онези, които служеха на звездите,
от звездата се научиха да се покланят на Тебе, Слънцето на правдата,
и да познават Тебе, Изтока от висините.
Господи, слава на Тебе!
(Тропар на Рождество Христово)

Какво е значението на Бъдни вечер и Рождество за християните по света?

Рождество е най-интимният християнски празник, затова повечето хора го разбират като семеен празник. Събира се семейството, преобраз на църквата, за да посрещне младенеца. Да се радва за това, че ето от днес ни се даде Спасителя и че имаме надежда и вяра, че този Спасител ще ни направи синове Божии. Спасителя е дар за цялата земя и за цялото човечество.

Бог се яви на земята в човешки образ. Живя, за да се изпълни всичко писано за Него, поучаваше как да живеем по между си, за да не се погубим, а да наследим живот вечен.

Вестта за раждането на Младенеца е най-голяма радост за всеки християнин.

Защо през последните години религиозният смисъл на Рождество бе изместен от светски правила, това подмени ли посланието на празника?

Много добре знаем какво преживя църквата през 90-те години на миналия век, времена, за които едни си спомнят с носталгия, други с отвращение. Аз ще цитирам думите от свещеното писание, които са в книгата на "Иисуса син Сирахов". Там десета глава започва така - “Мъдър управител учи народа си и управлението на разумния бива добре уредено”. Тоест, ако на хората им се струва, че същността на празника е подменена, това е в резултат на духовната слепота на управниците. Може ли слепец слепеца да води?

Но хората не може да се поставят под един знаменател.Тези, които носят вярата, надеждата и любовта към Бог, са много повече – виждам го в храма по време на службите. Там, където са двама или трима събрани в Негово име, там посред тях е и Христос. Докато има такива хора, ще има църква, но църквата не е добре украсения и подреден храм, а обществото от вярващи, които посещават храма.

През много сътресения мина страната ни през тази година, по-силна ли стана вярата ни към Бог?

В една от книгите на Библията – Псалми, четем: “Да бъде милостта Ти над нас, Господи, според както Ти се уповаваме.” Как искаме ние да нямаме изпитания, като обръщаме лицето си към Христос, само когато имаме нужда, а забравяме Неговите наставления към нас “Непрестанно се молете и за всичко благодарете”.

Благодарим ли ние, когато молим за нещо и то се случва. Връщаме ли се да благодарим на Бог? Или забравяме до деня и часа, когато пак ни се случва нещо, което смущава духа и ежедневието ни.

А за силната вяра мога да кажа едно. Човек, когато е с бодър дух и силна вяра в Бог, нищо не е в състояние да го накара да загуби надежда в доброто и той прави само добро. Вяра без дела е мъртва.
И обратно, когато човек занемари духовно-нравственото си състояние и го погълне земното, тогава той потъмнява и губи Божественото в себе си, дори лицето му го издава. Ние сме образ Божий и подобие Негово, и трябва да се развиваме в светлината, не в тъмнината.

В упадък ли е духовността на българина. Как ще коментирате факта, че младите хора почитат и се поздравяват повече за Хелуин, или за св. Валентин, а не познават Библията и християнството?

Възпитанието на детето започва с първата негова усмивка, в каквито ценности сме го научили да вярва, когато поотрасне, такова ще бъде. Разбира се, всяко правило си има изключения. Но от родителите и учителите зависи духовния растеж на младите и ако те са с лице към Бог, това е добре, ако не, това не е добре за България, защото те са, които ще представляват обществото един ден.

В тази връзка какво се случва с идеята за въвеждане на вероучение в училищата?

Засега си остава една идея. Зависи в по-голямата си степен от политиците в нашата страна. Ако имат интерес, децата на България да се учат да бъдат честни, милосърдни, обичащи, състрадателни, готови да помагат на хора в беди, лишения и затруднения, готови да изведат България от духовната криза най-вече...казвам да, това ще се случи. Но дали политиците ще го пожелаят?

Вашата благословия за празника?

Нека Бог се смили над всички нас, и да ни даде повече любов в сърцата. Напоследък сме изстинали за тази прекрасна Божествена дарба. Също така здраве и мъдрост, за да се отнасяме трезво към нещата, които ни се изпречват като предизвикателства, и да вземаме правилни решения за благото на всички нас, за доброто на православния български народ. Всичко за слава Божия вършете, Бог да Ви благослови, укрепи и помилва, Честито Рождество Христово! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Георги

преди 10 години

До haloperidolКакви простотии говориш за Норвегия, бе *** с тъпашко име!? Ела да видиш как празнуват истински християни.

37

баба Гуси

преди 10 години

Те(поповете) са непорочни!Жена не докосват. Само мъжко, мъжко, мъжко... до припадък!

36

ЗАТВОРЕНО ОБЩЕСТВО

преди 10 години

БОГ Е ЕДИН,И ИСУС Е НЕГОВ СИН.И ПОРТИТЕ АДОВИ,НЯМА ДА НАДДЕЛЕЯТ.НАД"НЕБЕСТНОТО ЦАРСТВО".

fallback